Pascha z bakaliami

Wielkanoc, Desery « poprzedni | następny »
mycha

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 5
Pascha z bakaliami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Zawiera mnóstwo bakalii i chrupiące migdały. Polecam na świąteczny deser :)


trudność: średne
czas:

Pascha z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 ml słodkiej śmietany 30%
  • 130 g masła
  • 50 g migdałów całych
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny suszonej
  • 25 g śliwek suszonych
  • 25 g moreli suszonych
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g suszonej papai

Pascha z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Twaróg mielę dwa razy. Migdały zalewam wrzącą wodą, odstawiam na chwilę, obieram ze skórki i kroję w niewielką kosteczkę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję stopniowo śmietanę do ubitych z cukrem żółtek dalej miksując. Miskę z ubitymi żółtkami i śmietaną umieszczam nad większym garnkiem z gotującą się wodą i ubijam masę około 10 minut. Zabieg ten sprawi, że masa trochę zgęstnieje. Po tym czasie miskę zdejmuję z garnka, stopniowo dodaję po trochu miękkie masło dalej miksując, na koniec dodaję stopniowo zmielony ser. Do ubitej masy dodaję także posiekane migdały, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, suszone morele i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do miski pokrytej gazą lub ściereczką. Miskę z zawartością wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę wyjmuję na talerz, zdejmuję gazę lub ściereczkę. Wierzch dekoruję dowolnie bakaliami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pascha z bakaliami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pierniczki  z imbirem i miodem Truskawkowy przekładaniec Kakowiec z magdałami
Torcik fasolowy z bitą śmietaną Fasolka po bretońsku Lekka zupa kalarepowa
Placki z boczkiem i oscypkiem Zupa fasolowa z kiełbasą Duszony królik w sosie pomidorowym
Bigos świąteczny Surówka z kiszonym ogórkiem Domowa surówka z porem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane