Pascha z bakaliami

Wielkanoc, Desery « poprzedni | następny »
mycha

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 5
Pascha z bakaliami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Zawiera mnóstwo bakalii i chrupiące migdały. Polecam na świąteczny deser :)


trudność: średnie
czas:

Pascha z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 ml słodkiej śmietany 30%
  • 130 g masła
  • 50 g migdałów całych
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny suszonej
  • 25 g śliwek suszonych
  • 25 g moreli suszonych
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g suszonej papai

Pascha z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Twaróg mielę dwa razy. Migdały zalewam wrzącą wodą, odstawiam na chwilę, obieram ze skórki i kroję w niewielką kosteczkę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję stopniowo śmietanę do ubitych z cukrem żółtek dalej miksując. Miskę z ubitymi żółtkami i śmietaną umieszczam nad większym garnkiem z gotującą się wodą i ubijam masę około 10 minut. Zabieg ten sprawi, że masa trochę zgęstnieje. Po tym czasie miskę zdejmuję z garnka, stopniowo dodaję po trochu miękkie masło dalej miksując, na koniec dodaję stopniowo zmielony ser. Do ubitej masy dodaję także posiekane migdały, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, suszone morele i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do miski pokrytej gazą lub ściereczką. Miskę z zawartością wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę wyjmuję na talerz, zdejmuję gazę lub ściereczkę. Wierzch dekoruję dowolnie bakaliami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pascha z bakaliami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem Makaron pod musztardowym beszamelem Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta
Muffiny marchewkowe wg Zub3ra Pyszne oczy Carycy Tarta czekoladowo wiśniowa
Tagliatelle z warzywami wg Zub3ra Babka serowa z rodzynkami Szybki torcik z truskawkami
Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką Pizza z bazylią i wędzonym serem Codzienny drożdżowy z owocami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane