Pascha z bakaliami

Wielkanoc, Desery « poprzedni | następny »
mycha - Przepis na: Pascha z bakaliami offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pascha z bakaliami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Zawiera mnóstwo bakalii i chrupiące migdały. Polecam na świąteczny deser :)


trudność: średne
czas:

Pascha z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 ml słodkiej śmietany 30%
  • 130 g masła
  • 50 g migdałów całych
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny suszonej
  • 25 g śliwek suszonych
  • 25 g moreli suszonych
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g suszonej papai

Pascha z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Twaróg mielę dwa razy. Migdały zalewam wrzącą wodą, odstawiam na chwilę, obieram ze skórki i kroję w niewielką kosteczkę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję stopniowo śmietanę do ubitych z cukrem żółtek dalej miksując. Miskę z ubitymi żółtkami i śmietaną umieszczam nad większym garnkiem z gotującą się wodą i ubijam masę około 10 minut. Zabieg ten sprawi, że masa trochę zgęstnieje. Po tym czasie miskę zdejmuję z garnka, stopniowo dodaję po trochu miękkie masło dalej miksując, na koniec dodaję stopniowo zmielony ser. Do ubitej masy dodaję także posiekane migdały, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, suszone morele i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do miski pokrytej gazą lub ściereczką. Miskę z zawartością wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę wyjmuję na talerz, zdejmuję gazę lub ściereczkę. Wierzch dekoruję dowolnie bakaliami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pascha z bakaliami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy Najprostsza tarta grzybowa Pieczone udka z kurczaka
Papryka w słoikach Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Karczek gotowany
Kotlety z tofu i indykiem Półksiężyce z dyni na klarowanym masełku Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Słoneczny sernik dyniowy Chleb z dynią i kaszą jaglaną Gryczane knedle

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane