Pascha z bakaliami

Wielkanoc, Desery « poprzedni | następny »
mycha

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 5
Pascha z bakaliami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Zawiera mnóstwo bakalii i chrupiące migdały. Polecam na świąteczny deser :)


trudność: średnie
czas:

Pascha z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 ml słodkiej śmietany 30%
  • 130 g masła
  • 50 g migdałów całych
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny suszonej
  • 25 g śliwek suszonych
  • 25 g moreli suszonych
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g suszonej papai

Pascha z bakaliami - PRZYGOTOWANIE:

Twaróg mielę dwa razy. Migdały zalewam wrzącą wodą, odstawiam na chwilę, obieram ze skórki i kroję w niewielką kosteczkę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję stopniowo śmietanę do ubitych z cukrem żółtek dalej miksując. Miskę z ubitymi żółtkami i śmietaną umieszczam nad większym garnkiem z gotującą się wodą i ubijam masę około 10 minut. Zabieg ten sprawi, że masa trochę zgęstnieje. Po tym czasie miskę zdejmuję z garnka, stopniowo dodaję po trochu miękkie masło dalej miksując, na koniec dodaję stopniowo zmielony ser. Do ubitej masy dodaję także posiekane migdały, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, suszone morele i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do miski pokrytej gazą lub ściereczką. Miskę z zawartością wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę wyjmuję na talerz, zdejmuję gazę lub ściereczkę. Wierzch dekoruję dowolnie bakaliami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pascha z bakaliami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Deser czekoladowo śmietankowo jagodowy Wegańska zupa warzywna z dynią hokkaido, brukselką Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie
Waniliowe ciasteczka z trzcinową nutą Zupa cytrynowa z makaronem Omlet z warzywami
Naleśniki z dżemem truskawkowym Serduszka drobiowe w sosie koperkowym Szwedzka sałatka śledziowa
Śledzie z rodzynkami Mamina szarlotka Jajka w laskowej skorupie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane