Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pasztet drobiowy 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowy pasztet drobiowy, dzięki użyciu blendera bardzo dobrze się rozsmarowuje.

Pasztet drobiowy 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy 6

 

  • 2 porcje rosołowe z kaczki
  • 800g wątróbki drobiowej
  • 3 duże udka z kurczaka
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 duże cebule (u mnie czerwone)
  • jajko
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy 6
Na udkach i porcjach rosołowych z kaczki ugotować rosół. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać od kości. Wątróbkę podgotować kilka minut w garnku z wodą. Cebulę czerwoną pokroić w pióra i podsmażyć na patelni. Mięso, wątróbkę, podsmażoną cebulę i obrany czosnek zmielić kilka razy w maszynce do mięsa lub zmielić raz, a następnie zmiksować blenderem (oszczędność czasu ;)) . Do zmielonego mięsa dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. ewentualnie przyprawą Maggi. Pasztet przełożyć do foremek Piec ok. 1, 5 godz. w 180 st. C. Obok foremek ustawiłam małą foremkę z wodą, aby pasztet nie był suchy.
Pasztet drobiowy 6
Mięso zmielić lub zmiksować blenderem....
Pasztet drobiowy 6
Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Pasztet drobiowy 6
Wątróbkę podgotować kilka minut i zmiksować z mięsem.
Pasztet drobiowy 6
Masę wyłożyć do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika.