kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pęczakowe placuszki cebulowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Potrawa podczas przyrządzania niesamowicie pachnie. Można od razu zrobić podwójną porcję, dla chętnych nowo przybyłych degustatorów

Pęczakowe placuszki cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczakowe placuszki cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Pęczakowe placuszki cebulowe
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w 3/4 szklanki wody doprawionej bazylią. Jedno jajko gotujemy na miękko, drugie wbijamy do ostudzonej, ugotowanej kaszy. 1/2 cebuli szatkujemy na drobno i razem z płatkami, umieszczamy w rondelku z ugotowaną kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na teflonowej patelni, wysmarowanej cienką warstwą oliwy. Podajemy z ugotowanym jajkiem, plastrami cebuli i sosem pomidorowym
Pęczakowe placuszki cebulowe
Bazylia nasyci naszą kaszę swoim aromatem już podczas gotowania
Pęczakowe placuszki cebulowe
Osobiście nie solę tej potrawy. Dzięki temu smak ziół jest wyraźniejszy
Pęczakowe placuszki cebulowe
Krojenie cebuli to wyzwanie dla każdego początkujacego kucharza. Wśród wszystkich wypróbowanych patentów u mnie sprawdził się jeden: podczas krojenia nie nachylam się nad deską, lecz trzymam ją jak najdalej od oczu.
Pęczakowe placuszki cebulowe
Niektórzy smarują patelnię oliwą za pomoca specjalnego pędzelka lub spryskują ją olejem ze specjalnym dozownikiem. Ja w tym celu posługuje się papierowym ręcznikiem lub serwetką