Zgobisz

Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Pieczeń z Królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie będę się rozwodzić nad jego smakiem .... dla mnie to pyszny obiad.

Pieczeń  z  Królika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń z Królika

  • 1 królik ( cały )
  • 1 łyżka margaryny ( do smażenia )
  • 1 łyżeczka masła ( do smażenia )
  • 2 główki czosnku ( pocięte w słópki )
  • przyprawy: sól / słodka papryka

Sposób przygotowania:

Pieczeń z Królika

► Królika umyć, oczyscić z błon, ręcznikiem papierowym osuszyć i podzielić na porcje. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie słupki czosnku, natrzeć solą i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki. ► Do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( wpierw margarynie ), włożyć mięso z królika i obsmażyć je ze wszystkich stron później dodać masło i smażyć do zrumienienia, podlewając niewielką ilością wody. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będzie miękkie, od czasu do czasu obracając. ► Można podawać na przykład z kluskami i kapustą.