Strona główna Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Dziczyzna « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1
Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu...


trudność: łatwe
czas:

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg sarniny
  • 250 g słoniny
  • Marynata:
  • 1 l octu 3-4%

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) - PRZYGOTOWANIE:

Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu, w którym mięso musi poleżeć minimum 24 godziny, a może 3-4 dni. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Ostudzić i zalać mięso tak, aby płyn całkowicie je pokrył. Mięso trzeba codziennie obracać. Gdy leży krótko w marynacie można tej marynaty używać do polewania mięsa przy pieczeniu. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je słoniną (najlepiej dobrze zamrożoną), pokrajać w kawałki długości 8-10 cm i grubości 0,5/0,5 cm, nakłuwac mięso skośnie w poprzek włókien za pomocą ostrego, wąskiego noża. Wbijać energicznie aby zrobił się równy otwór, odchylać nieco na boki i po nożu wprowadzać twardy kawałek sloniny. Otwory robić co 4-5 cm. piec 1,5-3 godzin stale podlewając, najpierw marynatą, lub gdy pieczeń długo leży w marynacie - wodą, a potem wytwarzającym się sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) (strona 1 z 1)  
jarekcheltam

jarekcheltam

2009-03-13 08:21
polecam ten przepis, smaczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
gotujemonika

gotujemonika

2009-10-10 10:43
to musi byc pyszne !! :))
Skomentuj
Oceń:
0
grzybek656

grzybek656

2012-02-25 21:05
ten przepis to totalna porażka sam ocet lub zły przepis piszcie dokładne przepisy bo szkoda czasu ale najbardziej miesa!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw

2014-03-26 17:38
faktycznie ten przepis lepiej chyba usunąć, bo ktoś może się nadziać i stracić całe mięso
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Smażona wątróbka z dzika Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Pieczona kaczka z miodem
Bażant z sosem leśnym Consomme z bażanta z kurkami Rosół z bażanta
Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami Chili con carne z jelenia
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane