Strona główna Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Dziczyzna « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu...


trudność: łatwe
czas:

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg sarniny
  • 250 g słoniny
  • Marynata:
  • 1 l octu 3-4%
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 mały kieliszek ziela angielskiego i pieprzu
  • 10 listków laurowych
  • 3-4 goździki
  • kardamon
  • jałowiec
  • 1 łyżeczka soli

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) - PRZYGOTOWANIE:

Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu, w którym mięso musi poleżeć minimum 24 godziny, a może 3-4 dni. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Ostudzić i zalać mięso tak, aby płyn całkowicie je pokrył. Mięso trzeba codziennie obracać. Gdy leży krótko w marynacie można tej marynaty używać do polewania mięsa przy pieczeniu. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je słoniną (najlepiej dobrze zamrożoną), pokrajać w kawałki długości 8-10 cm i grubości 0,5/0,5 cm, nakłuwac mięso skośnie w poprzek włókien za pomocą ostrego, wąskiego noża. Wbijać energicznie aby zrobił się równy otwór, odchylać nieco na boki i po nożu wprowadzać twardy kawałek sloniny. Otwory robić co 4-5 cm. piec 1,5-3 godzin stale podlewając, najpierw marynatą, lub gdy pieczeń długo leży w marynacie - wodą, a potem wytwarzającym się sosem.



Komentarze do Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) (strona 1 z 1)  
jarekcheltam

jarekcheltam
offline

2009-03-13 08:21
polecam ten przepis, smaczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
gotujemonika

gotujemonika
offline

2009-10-10 10:43
to musi byc pyszne !! :))
Skomentuj
Oceń:
0
grzybek656

grzybek656
offline

2012-02-25 21:05
ten przepis to totalna porażka sam ocet lub zły przepis piszcie dokładne przepisy bo szkoda czasu ale najbardziej miesa!!!!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
pacpaw

pacpaw
offline

2014-03-26 17:38
faktycznie ten przepis lepiej chyba usunąć, bo ktoś może się nadziać i stracić całe mięso
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dziczyzna
Świąteczny pasztet z dziczyzny Dzik duszony w piwie z buraczkami Chili con carne z jelenia
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Pasztet myśliwski Gulasz jeleni z boczkiem - szybkowar
Makaron z dzikim sosem Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem Pierogi z pieczoną dziczyzną
Placki ziemniaczane curry z dziczyzną Pierogi nadziewane dziczyzną Kiszka ziemniaczana z pieczonym dzikiem
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane