Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu...

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Składniki:

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

  • 1,5 kg sarniny
  • 250 g słoniny
  • Marynata:
  • 1 l octu 3-4%

Sposób przygotowania:

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu, w którym mięso musi poleżeć minimum 24 godziny, a może 3-4 dni. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Ostudzić i zalać mięso tak, aby płyn całkowicie je pokrył. Mięso trzeba codziennie obracać. Gdy leży krótko w marynacie można tej marynaty używać do polewania mięsa przy pieczeniu. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je słoniną (najlepiej dobrze zamrożoną), pokrajać w kawałki długości 8-10 cm i grubości 0,5/0,5 cm, nakłuwac mięso skośnie w poprzek włókien za pomocą ostrego, wąskiego noża. Wbijać energicznie aby zrobił się równy otwór, odchylać nieco na boki i po nożu wprowadzać twardy kawałek sloniny. Otwory robić co 4-5 cm. piec 1,5-3 godzin stale podlewając, najpierw marynatą, lub gdy pieczeń długo leży w marynacie - wodą, a potem wytwarzającym się sosem.\





Przeczytajcie artykuły na temat dziczyzny >>>