ciemna czekoladka

ciemna czekoladka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pieczone greckie pierożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pieczone greckie pierożki z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Doskonałe na ciepło jak i na zimno.

Pieczone greckie pierożki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone greckie pierożki

 

 

 

  • słodka papryka w proszku (do posypania)

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone greckie pierożki
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, jajka, roztopione i przestudzone masło, sól. Wyrabiać ciasto przez 15 minut. W razie potrzeby dodać kilka łyżek ciepłej wody. Przygotować farsz. Rozmrożony szpinak podsmażyć na patelni z rozgniecionym czosnkiem i szczyptą soli. Ser feta pokruszyć. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła o średnicy 8 cm. Nakładać farsz, kładąc po trochę szpinaku, fety i kawałku suszonego pomidora. Brzegi ciasta posmarować odrobiną wody i dokładnie zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać papryką w proszku. Wyłożyć na blasze. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczone greckie pierożki
Pieczone greckie pierożki