Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pieczone podudzie z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podudzie z indyka w wyrazistej marynacie

Pieczone podudzie z indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone podudzie z indyka

 

  • podudzie z indyka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • łyżeczka soli ziołowej
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzie z indyka
W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, miód, obydwie musztardy, sól ziołową, paprykę i chili w proszku. Udo indycze kładziemy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc). Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i gotujemy. Ugotowane ziemniaki wrzucamy do naczynia z upieczonym podudziem. Mieszamy z sosem, który powstał podczas pieczenia i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pieczone podudzie z indyka
Bardzo dokładnie nacieramy marynatą mięso i odstawiamy
Pieczone podudzie z indyka
Do upieczonego podudzia dodajemy ugotowane ziemniaki i natkę pietruszki

Tagi:

indyk