Strona główna Pieczone Udka z Kaczki

Pieczone Udka z Kaczki

Zgobisz - Przepis na: Pieczone Udka z Kaczki offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 168
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Pieczone Udka z Kaczki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Uwielbiam kaczkę pieczoną w całości ale jej udka jeszcze bardziej.


trudność: łatwe
czas:

Pieczone Udka z Kaczki - SKŁADNIKI:

  • 3 udka z kaczki
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 200 ml. czerwonego wytrawnego wina
  • bylica pospolita ( beifuß )
  • estragon
  • słodka papryka
  • przyprawy: sól / pieprz

Pieczone Udka z Kaczki - PRZYGOTOWANIE:

► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, posypać bylicą, estragonem i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki /. ► W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając wodą, później dodać wytrawne wino czerwone. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie miękkie a skórka z rumienieje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczone Udka z Kaczki (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2012-06-10 10:11
Jestem pod wrażeniem użycia bylicy, w Polsce to już przyprawa chyba całkiem zapomniana. Przyznam szczerze, że też nie miałam z nią jeszcze kontaktu - no chyba, że w jakiejś ziołowej mieszance leczniczej :) Zgobiszu, powiedz proszę, czy jest tak samo gorzka jak bylica piołun?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Pieczona kaczka z jabłkami Soczysta pierś kaczki Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem
Kaczka z owocami Roladki z mozzarellą i papryką konserwową Sałatka z kaczką, malinami, pomarańczą i orzechami
Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym Balotyna z kaczki Zawijas z piersi kurczaka pod pierzynką szpinakową

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane