SUPERPRZEPIS

Pierogi bazyliowo szpinakowe

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pierogi bazyliowo szpinakowe Więcej zdjęć (3)

Wiosenne pierogi z ciastem bazyliowym i nadzieniem szpinakowym. Mocno zielone i bardzo smaczne!

Składniki:

Pierogi bazyliowo szpinakowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1/2 szklanki gorącej wody

 

 

  • 2 łyżki oliwy

 

  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

 

  • Farsz:

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi bazyliowo szpinakowe

Mąka przesiana dodany szpinak zmiksowany z olejem sól woda

Pierogi bazyliowo szpinakowe

Listki bazylii siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię i całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.

Szpinak podsmażony odsączony z wody dodany ser feta pokruszony

Pierogi bazyliowo szpinakowe

Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.

Ciasto rozwałkowane cienko farsz dodany do ciasta

Pierogi bazyliowo szpinakowe

Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów.

Pierogi sklejone ułozone na desce podsypanej mąką przed gotowaniem

Pierogi bazyliowo szpinakowe

Dodaję farsz i sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.