Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami,serem i szpinakiem
Ziemniaki gotujmy w łupinach do miękkości,po ugotowaniu odlewamy wodę,wystudzamy,obieramy z łupin i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Przekładamy do naczynia i przykrywamy.W międzyczasie odmrażamy szpinak na bardzo wolnym ogniu by odparował z wody.W tym czasie twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Cebulę po obraniu z łupin, kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor.Następnie wszystkie składniki farszu,ziemniaki,szpinak,twaróg i cebulkę wkładamy do jednego naczynia i wyrabiamy,dodając do smaku pieprz,sól,przyprawę chili(nie za wiele),troszkę czosnku granulowanego i wyrabiamy,próbując.Farsz nie powinien być mdły,a raczej o intensywnym pikantnym(wg. uznania)smaku.
Po przygotowaniu farszu możemy wyrobić ciasto,dodając do mąki jajko,odrobinę soli i letnia wodę,oraz odrobinę oleju.Ja po wyrobieniu,dzielę ciasto na 3 części,2 okrywając folią spożywczą by nie wysychało i tak po kolei rozwałkowuję,wycinając kształt pierogów szklanką(można to robić wg uznania).Po wycięciu kawałków ciasta,nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów.Ja to robię najpierw palcami a następnie przyciskam widełkami widelca.Wtedy lepiej trzymają brzegi nie rozklejając się w czasie gotowania.Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolona wrzącą wodę i gotujemy po wypłynięciu ok 3 min.Jako omasty możemy użyć przesmażonej na złoty kolor cebulki lub polać pierogi kwaśną śmietaną(18 lub 30 %).Smacznego.
Po przygotowaniu farszu możemy wyrobić ciasto,dodając do mąki jajko,odrobinę soli i letnia wodę,oraz odrobinę oleju.Ja po wyrobieniu,dzielę ciasto na 3 części,2 okrywając folią spożywczą by nie wysychało i tak po kolei rozwałkowuję,wycinając kształt pierogów szklanką(można to robić wg uznania).Po wycięciu kawałków ciasta,nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów.Ja to robię najpierw palcami a następnie przyciskam widełkami widelca.Wtedy lepiej trzymają brzegi nie rozklejając się w czasie gotowania.Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolona wrzącą wodę i gotujemy po wypłynięciu ok 3 min.Jako omasty możemy użyć przesmażonej na złoty kolor cebulki lub polać pierogi kwaśną śmietaną(18 lub 30 %).Smacznego.
Bahus
amadeo
Dziękuje i pozdrawiam.
misia53
amadeo
Dziękuje i pozdrawiam :)))