Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne pierogi nie tylko dla wegetarian, najlepsze do spożycia zaraz po ugotowaniu. Można wykorzystać jako danie obiadowe lub na kolację

Pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

 

  • Składniki na ciasto pierogowe:
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody
  • odrobina soli
  • składniki na farsz do pierogów:
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 15 dag sera zółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i gałka muszkatowa do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Szpinak opłukać i krótko obgotować lub tylko sparzyć. Osączyć na sicie i pokroić lub zblendować. Ząbki czosnku obrać z łusek i drobniutko pokroić lub przepuścić przez wyciskarkę. Szpinak z czosnkiem podsmażyć na 2 łyżkach masła. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do szpinaku. Doprawić farsz solą, pieprzem i gałką muszkatową do smaku i wymieszać. Składniki na ciasto do pierogów połączyć i zagnieść. Ciasto rozwałkować partiami na cienki placek. Szklanką lub foremką wycinać kółka. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu i skleić brzegi. Gotowe pierogi gotować partiami w osolonej wodzie - 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Pierogi ze szpinakiem
Najlepsze nadzienie wychodzi ze świeżego szpinaku
Pierogi ze szpinakiem
Po krótkim obgotowaniu szpinak trzeba osączyć na sicie aby pozbyć się wody
Pierogi ze szpinakiem
Przygotoweane pierogi czaekają na ugotowanire