SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierogi z kaszą jaglaną i serem Więcej zdjęć (6)

Pierogi z kaszą jaglaną i serem są bardzo podobne do ruskich pierogów. Można je podawać z usmażonym boczkiem lub cebulką.

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ciasto: Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dodać jajko, połączyć z wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.

Nadzienie: Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.

Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę, cebulę, majeranek, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.

Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką. 
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Z mąki i pozostałych składników zagnieść miękkie ciasto.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Do sera dodać ugotowaną, zimną kaszę i cebulkę.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Wsypać pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Z rozwałkowane ciasta wykroić krążki i napełnić farszem.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Przykryć drugim krążkiem i zlepić.