paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne pierogi z ciastem z mąki żytniej razowej z farszem z kapusty kiszonej i grzybków. Okraszone smażoną cebulką.

Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami
Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Ugotowaną i odciśnięta kiszoną kapustę przepuścić przez maszynkę, podobnie pieczarki. Farsz doprawić przyprawami do smaku.

Do wymieszanych obu mąk i soli wbić jajo i wlać ciepłą wodę, zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Nakładać na środek każdego krążka nadzienie i dokładnie zlepiać pierogi. Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 2 minuty.

Okraszać smażoną cebulką.
Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami
Do wymieszanych obu mąk i soli wbić jajo i wlać ciepłą wodę, zagnieść ciasto.
Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami
Ugotowaną i odciśnięta kiszoną kapustę przepuścić przez maszynkę, podobnie pieczarki.
Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami
Nakładać na środek każdego krążka nadzienie
Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami
Dokładnie zlepiać pierogi. Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę.