Strona główna Pierś Indyka z Żurawiną

Pierś Indyka z Żurawiną

Indyk « poprzedni | następny »
evita0007 - Przepis na: Pierś  Indyka z Żurawiną offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 419
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Pierś  Indyka z Żurawiną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 10

Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)


trudność: łatwe
czas:

Pierś Indyka z Żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 4 plastry z indyka (średnie)
  • 150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1/2 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
  • sól pieprz (wg uznania)
  • nici do zawijania

Pierś Indyka z Żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Pierśi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut. Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ...... SMACZNEGO . . . . .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierś Indyka z Żurawiną (strona 1 z 2)  
Weronka

Weronka
offline

2011-06-30 09:23
Mmm, smakowity indyczek z zurawiną. W dodatku zdrowo, bo mięso indyka jest tym szlachetniejszym:) Dodaję do ulubionych!
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2011-06-30 12:52
Wiedziałam, że to Twoje!!! Tylko Ty potrafisz trafić tak idealnie w mój kulinarny gust! RE-WE-LA-CJA!
Skomentuj
Oceń:
0
Marta1986

Marta1986
offline

2011-06-30 13:13
smakowicie,smakowicie:-)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-06-30 13:20
Dzieki dziewczyny :-)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2011-06-30 21:11
u mnie dzisiaj też indyk,hi hi,ale mój nie był tak strojny
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30
offline

2011-07-01 15:59
Wspaniałości...aż ślinka leci:)
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2011-07-01 16:32
Pyszne miesko wspaniale podane, mniam:)
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2011-07-31 16:17
Ewitko, czy zamiast żurawiny w słoiczku może być żurawina suszona? Bo w pośpiechu kupiłam nie tą co trzeba :(
Skomentuj
Oceń:
0
haniakson

haniakson
offline

2011-07-31 18:36
Zrobiłam i są pyszne!!! Dodałam suszonej żurawiny i upiekłam w woreczku w piekarniku i rozpływa się w ustach!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
CFA

CFA
offline

2012-09-09 17:31
Mnie nie wyszło. Żurawina się wyciskała bokami przy próbie zrolowania. Może mam jakiś zepsuty piekarnik, ale po 40 minutach to było surowe. Po upieczeniu jest dość kruche i raczej nie tworzy artystycznych plastrów, tylko się rozwala po półmisku. Dodatkowo nikt z domowników nie zaakceptował połączenia żurawiny z czosnkiem. Smakowo nie jest to jakaś rewolucja, ale powtórki nie będzie.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2012-09-09 17:44
CFA napisał(a):

Mnie nie wyszło. Żurawina się wyciskała bokami przy próbie zrolowania. Może mam jakiś zepsuty piekarnik, ale po 40 minutach to było surowe. Po upieczeniu jest dość kruche i raczej nie tworzy artystycznych plastrów, tylko się rozwala po półmisku. Dodatkowo nikt z domowników nie zaakceptował połączenia żurawiny z czosnkiem. Smakowo nie jest to jakaś rewolucja, ale powtórki nie będzie.


Żurawinę do takich roladek trzeba dodawać z umiarem - jak wyciekała to z dwóch powodów- albo było jej za dużo , albo mieso było porozrywane . Robię roladki z różnym farszem w tym podobne z farszami owocowymi ( żurawina , powidła na ostro itp ). W trakcie smażenia i duszenia lub pieczenia mięso ściska farsz i potem przy krojeniu wychodzą kształtne plastry .Tym bardziej , ze tu jest jeszcze ser który rozpływając się a potem zastygając wiąże roladkę.
Nie rozumiem po co ktoś robi potrawę jeśli zna smak Rodziny i wie że nie lubią czosnku ( bo chyba o to chodzi ) bo akurat żurawina doskonale komponuje się z przyprawami użytymi przez komponuje się z czosnkiem evitę.
Odnoszę wrażenie że to raczej evita komuś podpadła nie potrawa bo użytkownik założył konto dziś i od razu przejechał sie po roladkach .
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-09-09 18:14
Babciagramolka napisał(a):

CFA napisał(a):

Mnie nie wyszło. Żurawina się wyciskała bokami przy próbie zrolowania. Może mam jakiś zepsuty piekarnik, ale po 40 minutach to było surowe. Po upieczeniu jest dość kruche i raczej nie tworzy artystycznych plastrów, tylko się rozwala po półmisku. Dodatkowo nikt z domowników nie zaakceptował połączenia żurawiny z czosnkiem. Smakowo nie jest to jakaś rewolucja, ale powtórki nie będzie.


Żurawinę do takich roladek trzeba dodawać z umiarem - jak wyciekała to z dwóch powodów- albo było jej za dużo , albo mieso było porozrywane . Robię roladki z różnym farszem w tym podobne z farszami owocowymi ( żurawina , powidła na ostro itp ). W trakcie smażenia i duszenia lub pieczenia mięso ściska farsz i potem przy krojeniu wychodzą kształtne plastry .Tym bardziej , ze tu jest jeszcze ser który rozpływając się a potem zastygając wiąże roladkę.
Nie rozumiem po co ktoś robi potrawę jeśli zna smak Rodziny i wie że nie lubią czosnku ( bo chyba o to chodzi ) bo akurat żurawina doskonale komponuje się z przyprawami użytymi przez komponuje się z czosnkiem evitę.
Odnoszę wrażenie że to raczej evita komuś podpadła nie potrawa bo użytkownik założył konto dziś i od razu przejechał sie po roladkach .

Odnoszę takie samo wrażenie.
Skomentuj
Oceń:
-4
CFA

CFA
offline

2012-09-10 00:10
zewa napisał(a):

Odnoszę takie samo wrażenie.


Właśnie po to założyłem konto, żeby skomentować. Zazwyczaj mi się udaje i wtedy nie komentuję, ale jak coś się nie udaje, to chciałem odreagować przecież :-). Autorka przepisu przyjmie to pewnie z większym zrozumieniem.Szukałem jakiegoś przepisu na pierś z indyka inaczej. Znalazłem ten - pośród tysięcy innych. Przygotowałem wszystko i nie wyszło. Czosnek nie jest problemem - używamy go i wszyscy lubią. Żurawina w innych kombinacjach też jest akceptowana. Ale połączenie tego nam akurat nie pasuje. Może Wam się komponuje czosnek z żurawiną - nam nie. Umiem robić roladki i być może faktycznie żurawiny było za dużo. Czas pieczenia też jest za krótki. Przecież napisałem, że mnie nie wyszło, a nie że przepis zły. Bądźmy obiektywni. Krytyka też jest potrzebna.
Skomentuj
Oceń:
7
evita0007

evita0007
offline

2012-09-10 08:56
CFA napisał(a):

Mnie nie wyszło. Żurawina się wyciskała bokami przy próbie zrolowania. Może mam jakiś zepsuty piekarnik, ale po 40 minutach to było surowe. Po upieczeniu jest dość kruche i raczej nie tworzy artystycznych plastrów, tylko się rozwala po półmisku. Dodatkowo nikt z domowników nie zaakceptował połączenia żurawiny z czosnkiem. Smakowo nie jest to jakaś rewolucja, ale powtórki nie będzie.

Nie wiem dlaczego tak Ci wyszło.Może mogłeś chwilke poczekać az roladka (odpocznie) a póżniej ściągnąć nici i dopiero pokroić w plastry .Być może za słabo związałeś,lub faktycznie za mało sera dałeś.Sama nie wiem.A że w środku surowe to dziwne bo drób raczej szybko dochodzi,u mnie nie było surowe. A jesli chodzi o czosnek to na prawdę jest mało wyczuwalny lub jeśli rodzina nie lubi nie dodawać....

Tak czy siak chyba musisz robić inne dania skoro nie lubicie żurawiny :=) Dlatego dziwię się po co ten wybór z żurawiną ?

Najlepiej zaserwuj rodzinie kluski śląskie to na pewno sie uda ^^
Pozdrawiam :-)

Dzięki Buniu i Ewciu :-)
Skomentuj
Oceń:
5
CFA

CFA
offline

2012-09-10 18:05
evita0007 napisał(a):


Najlepiej zaserwuj rodzinie kluski śląskie to na pewno sie uda ^^
Dzięki Buniu i Ewciu :-)


Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Jeśli chcesz sobie zamieszczać przepisy po to, żeby były skomplikowane i żeby się dzielić z przyjaciółkami ohami i achami, to proszę bardzo. Ja tylko dołączam się do komentarzy w celach informacyjnych, żeby inni zwrócili uwagę, że plaster musi być odpowiednio duży, a żurawiny odpowiednio mniej. Ser nic tu nie pomoże, bo smarowidło wyłaziło przy rolowaniu i wiązaniu (mocnym) a nie w czasie pieczenia.
Jak temperatura chwyciła, to się wszystko związało. Żurawina znakomicie się sprawdziła w skubańcu (takie ciasto) dlaczego więc nie miałaby się sprawdzić z indykiem? Zazwyczaj używałem jej jako dodatek do zimnych plastrów mięsa. Warto dodać, że można zrezygnować z czosnku jeśli komuś to połączenie nie pasuje.
Skomentuj
Oceń:
1
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2012-09-10 18:28
CFA napisał(a):

evita0007 napisał(a):


Najlepiej zaserwuj rodzinie kluski śląskie to na pewno sie uda ^^
Dzięki Buniu i Ewciu :-)


Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Jeśli chcesz sobie zamieszczać przepisy po to, żeby były skomplikowane i żeby się dzielić z przyjaciółkami ohami i achami, to proszę bardzo. Ja tylko dołączam się do komentarzy w celach informacyjnych, żeby inni zwrócili uwagę, że plaster musi być odpowiednio duży, a żurawiny odpowiednio mniej. Ser nic tu nie pomoże, bo smarowidło wyłaziło przy rolowaniu i wiązaniu (mocnym) a nie w czasie pieczenia.
Jak temperatura chwyciła, to się wszystko związało. Żurawina znakomicie się sprawdziła w skubańcu (takie ciasto) dlaczego więc nie miałaby się sprawdzić z indykiem? Zazwyczaj używałem jej jako dodatek do zimnych plastrów mięsa. Warto dodać, że można zrezygnować z czosnku jeśli komuś to połączenie nie pasuje.



Moment- moment - w pierwszym wpisie skrytykowałeś smak roladek . Gdybyś napisał , ze tobie nie wyszło i że potrzeba dokładniej wytłumaczyć jak rolować takie roladki by zawsze wyszły to by było ok. Widzisz tak sie składa , że my się tu znamy i wiemy jak kto gotuje - korzystamy ze swoich przepisów i raczej mało nas przekonuje wpis kogoś kto nie zaprezentował nic swojego a krytykuje kogoś kogo znamy jako jednego z lepszych użytkowników portalu i na czyje potrawy nigdy nie było niekorzystnychn uwag . Przykro mi ale nadal nie wierzę w to że w ogóle robiłeś te roladki .
Skomentuj
Oceń:
0
CFA

CFA
offline

2012-09-10 19:59
Babciagramolka napisał(a):


Moment- moment - w pierwszym wpisie skrytykowałeś smak roladek . Gdybyś napisał , ze tobie nie wyszło i że potrzeba dokładniej wytłumaczyć jak rolować takie roladki by zawsze wyszły to by było ok. Widzisz tak sie składa , że my się tu znamy i wiemy jak kto gotuje - korzystamy ze swoich przepisów i raczej mało nas przekonuje wpis kogoś kto nie zaprezentował nic swojego a krytykuje kogoś kogo znamy jako jednego z lepszych użytkowników portalu i na czyje potrawy nigdy nie było niekorzystnychn uwag . Przykro mi ale nadal nie wierzę w to że w ogóle robiłeś te roladki .


Wszystko już zostało powiedziane. Jak trzeba robić, żeby wyszło.

PS
Nie mam ambicji bycia użytkownikiem portalu. Nie mam ochoty ani przekazywać ani tworzyć przepisów. Wiem jak to działa - rozumiem, że się wspieracie jak ktos komuś napisze negatywa (choć tu nie ma to miejsca).
Jak będę szukał kiedyś googlem czegos dla odmiany, to trafię tu może,
a może gdzie indziej. Nie czuję powołania, żeby tworzyć jakieś inernetowe byty, tylko po to, żeby moje zdanie miało dla kogoś większą wartość. To jest wartościowanie bez sensu. Gdybym miał tam jakieś gwiazdki, rangę czy "dużo pomógł" to miałbym większe prawo do własnego zdania?
Skomentuj
Oceń:
12
evita0007

evita0007
offline

2012-09-11 07:31
CFA napisał(a):

evita0007 napisał(a):


Najlepiej zaserwuj rodzinie kluski śląskie to na pewno sie uda ^^
Dzięki Buniu i Ewciu :-)


Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Jeśli chcesz sobie zamieszczać przepisy po to, żeby były skomplikowane i żeby się dzielić z przyjaciółkami ohami i achami, to proszę bardzo. Ja tylko dołączam się do komentarzy w celach informacyjnych, żeby inni zwrócili uwagę, że plaster musi być odpowiednio duży, a żurawiny odpowiednio mniej. Ser nic tu nie pomoże, bo smarowidło wyłaziło przy rolowaniu i wiązaniu (mocnym) a nie w czasie pieczenia.
Jak temperatura chwyciła, to się wszystko związało. Żurawina znakomicie się sprawdziła w skubańcu (takie ciasto) dlaczego więc nie miałaby się sprawdzić z indykiem? Zazwyczaj używałem jej jako dodatek do zimnych plastrów mięsa. Warto dodać, że można zrezygnować z czosnku jeśli komuś to połączenie nie pasuje.

O jo,joj jak tu wesoło się zrobiło ^^

@CFA,przepis nie jest skomplikowany.Jest dość łatwy ,tylko robiąc roladki trzeba włożyć w to trochę serca.A co do czosnku nic nie będę zmieniać bo nie ma takiej potrzeby...
Nie lubisz,nie dodajesz-proste...

Ja np. korzystając z czyjegoś przepisu i coś mi nie pasuje np. jakaś przyprawa to ją pomijam lub ewentualnie daję mniej...
Pozdrawiam :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Szynka z indyka z szynkowara Taco z indykiem i pomidorem Quiche z indykiem i burakami
Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym Filet z indyka pod sosem marchwiowo-pomidorowym Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Szaszłyki czosnkowe Podudzia pieczone Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką
Dietetyczne pulpety Pierś z indyka z szałwią i mozzarellą Potrawka z indyka i młodą marchewką

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane