evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Pierś Indyka z Żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)

Pierś  Indyka z Żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś Indyka z Żurawiną

  • 4 plastry z indyka (średnie)
  • 150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1/2 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
  • sól pieprz (wg uznania)
  • nici do zawijania

Sposób przygotowania:

Pierś Indyka z Żurawiną

Pierśi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut. Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ...... SMACZNEGO . . . . .