SUPERPRZEPIS

Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina

  • 13
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina Więcej zdjęć (5)

Pierś gęsi, korzenne jabłka i żurawina to świetna propozycja na św. Marcina oraz na inny świąteczny dzień.

Składniki:

Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina

1. Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Odcinamy mięso z kości. Odcinamy nadmiar tłuszczu. Kość wykorzystujemy do sporządzenia bulionu.

2. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Nacinamy skórę w kratkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi, najpierw od strony skóry do chwili, aż skóra się zarumieni a tłuszcz się wytopi. Przewracamy piersi na drugą stronę i smażymy chwilę, by zamknąć pory.

3. Przekładamy pierś na półmisek żaroodporny na gałązki rozmarynu (skórą do góry). Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy w tej temperaturze około 20 minut.

4. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni. Na niewielką jego ilość wlewamy miód, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Wrzucamy na jabłka żurawinę, oprószamy je utłuczonymi w moździerzu goździkami, cynamonem i imbirem. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dusimy około 5-10 minut. Podajemy pierś z gęsi pokrojoną na cienkie plastry na korzennych jabłkach z żurawiną.


Poznaj więcej przepisów na gęś >>>

Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina
Piersi z gęsi myjemy, osuszamy i wykrawamy kość.
Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina
Odcinamy nadmiar tłuszczu. Kość wykorzystujemy do sporządzenia bulionu.
Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina
Etap 3Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi najpierw od strony skóry do chwili, aż skóra się zarumieni a tłuszcz się wytopi.
Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina
Etap 4Wrzucamy na jabłka żurawinę, oprószamy je utłuczonymi w moździerzu goździkami, cynamonem i imbirem.