misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Pierś z indyka z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie cieszy zarówno mocnym kolorem jak i lekkim smakiem. Można je zrobić również z piersi kurczaka.

Pierś z indyka z kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka z kukurydzą

 

  • 1 pojedyncza pierś z indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z kukurydzą
Pierś z indyka kroimy w nieduże kawałki. Przyprawy mieszamy z kilkoma łyżkami mąki. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Kukurydze ścinamy z kolby. Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i cebulę. Lekko podsmażamy. Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 15 minut często mieszając. Potrawkę zalewamy bulionem. gotujemy około 15 minut. Na końcu dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 minut. Smacznego.
Pierś z indyka z kukurydzą
Pokrojone mięso obtaczamy w mące z przyprawami
Pierś z indyka z kukurydzą
Kukurydze zcinamy z kolby, resztę warzyw kroimy w kostkę
Pierś z indyka z kukurydzą
Po podsmażeniu warzyw dodajemy mięso i znów smażymy
Pierś z indyka z kukurydzą
Całość zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze przez chwile