jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z kaszanką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Uważam, że kaszanka jest pyszna i można z niej wyczarować wiele interesujących i smacznych dań! Dlatego też często gości ona u mnie w domu!

Pizza z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z kaszanką

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko do ciasta,
  • pieprz cayenna do smaku,
  • jajko do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:
  • ok 5-6 małych ziemniaków,
  • 0,5 cebuli czerwonej,
  • 2 jabłka,
  • ok 30 dag kaszanki,
  • oliwa do skropienia,
  • majeranek do posypania,
  • świeżo mielony czarny pieprz do posypania,
  • natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania:

Pizza z kaszanką
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem Nakładamy nadzienie.

NADZIENIE: Ziemniaki obieramy i gotujemy. W trakcie gotowania solimy do smaku. Gotowe (nie całkiem dogotowane) odsączamy i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Kaszankę kroimy w plastry. Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym cieście. Na wierzch układamy przygotowaną kaszankę oraz jabłka. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwą. Na wierzch układamy pokrojoną cebulę.
Pizza z kaszanką
Do składników ciasta wlewamy mleko z drożdżami
Pizza z kaszanką
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Pizza z kaszanką
Wyrośnięte ciasto formujemy w koło o wyższych brzegach
Pizza z kaszanką
Wykładamy składniki nadzienia. Pieczemy!