goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pizza z pieczarkami i riccottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i sycąca - najlepsza domowa!

Pizza z pieczarkami i riccottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z pieczarkami i riccottą

 

  • ciasto:
  • mąka 450 dag
  • woda 300 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • drożdże instant 1 łyżeczka

 

  • Nadzienie:
  • sos pomidorowo-paprykowy 3 łyżki
  • ser żółty 30 dag
  • pieczarki 30 dag
  • oliwki zielone kilka sztuk
  • riccotta 10 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 strąk
  • oregano
  • chili w proszku

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami i riccottą
Do mąki, drożdży w proszku, cukru, soli stopniowo wlewamy wodę wraz z olejem. Zagniatamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy je w ciepłe miejsce by wyrosło. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki i zagniatamy ciasto powtórnie by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i rozsmarowujemy na cieście sos pomidorowy. Na nim układamy starty na tarce ser żółty, podsmażone wcześniej pieczarki, oliwki, plasterki czosnku, paseczki papryki czerwonej oraz cebuli. Na koniec dajemy ser riccotta. Wierzch posypujemy przyprawami. Pizzę pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym.
Pizza z pieczarkami i riccottą
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy
Pizza z pieczarkami i riccottą
Wierzch obficie smarujemy sosem pomidorowym
Pizza z pieczarkami i riccottą
Następnie dajemy starty na grubej tarce ser żółty
Pizza z pieczarkami i riccottą
Kolejno na pizzę wykłądamy wszystkie w/w składniki