Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pizza z szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pizze mozna robic na wiele sposobow. Ten wykorzystalam, przygotowujac pizze dla gosci, bo sa w niej tzw. ''bezpieczne skladniki''

Pizza z szynka

Składniki:

Pizza z szynka

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki + 1 lyzka,
  • ok 1 szklanka letniej wody,
  • 1 jajo,
  • pol plaskiej lyzeczki soli,
  • plaska lyzeczka cukru,
  • 8 g suszonych drozdzy,
  • niewielka ilosc oleju do wysmarowania formy.
  • Pozostale skladniki:
  • pol puszki kukurydzy,
  • kilkanascie plastrów szynki,
  • pol puszki kukurydzy,
  • 1 wieksza papryka,
  • ok 100 g pieczarek,
  • 2 cebule np 1 biala + 1 czerwona,
  • ketchup,
  • sos, pomidorowy z dodatkami np slodko kwasny, ja dodalam sos ``safari``, lub inny sos, ktory lubimy dodawac do kanapek...,
  • ok 150g sera zoltego (jak najbardziej mozna wiecej, wedle upodoban),
  • sol, pieprz, papryka czerwona, odrobina vegety, oregano

Sposób przygotowania:

Pizza z szynka

Do pol szklanki lekko cieplej wody wrzucic lyzeczke cukru, lyzke maki i drozdze. Odstawic w cieple miejsce. Do glebokiej miski wsypac make, sól,wrzucic jajo i gdy drozdze zaczna juz pracowac, polaczyc rozczyn z maka. Mieszac reka, ucierac az ciasto zacznie ladnie odchodzic od dloni, w razie potrzeby dodac odrobine wody. Odstawic ciasto w cieple miejsce i przykryc scierka. Cebule pokroic w piorka, pieczarki obrac i pokroic w paseczki, papryke pokroic w paseczki, kukurydze odsaczyc, ser zótly starkowac.Forme smarujemy tluszczem, ja ostatnio zrobilam tak: wylalam na forme odrobine oleju i rozsmarowalam nim forme za pomoca recznika papierowego. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, wykladamy nim forme, tworzac delikatny waleczek na brzegach formy. Ciasto smarujemy cienka warstwa wybranego sosu, nastepnie kladziemy plastry szynki, nastepnie posypujemy kukurydza, pieczarkami, cebula, ktora osypujemy delikatnie sola, pieprzem i niewielka iloscia vegety, papryka i na koniec polewamy calosc ketchupem, ilosc zalezy od upodoban, posypujemy delikatnie oregano. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w 180-190 stopniach. Na ok 10 min przed planowanym zakonczeniem pieczenia, wyjmujemy forme z pizza i posypujemy zóltym serem.