rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Placek kiszony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto w wykonaniu mojej Mamy, która przepis otrzymała od sąsiadki. Placki przełożone masą rozpływają się w ustach.

Placek  kiszony

Składniki:

Placek kiszony

 

  • Na blaszkę ok 40x30cm
  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drożdży

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Placek kiszony
Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać. Pozostawić na 8 godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto (ok 1,5 szklanki). Ciasto jest miękkie, ciężko nawet przenieść je na wyłożoną papierem blaszkę, dlatego jeśli porobią się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp 180 st C (ok. 30 minut każdy). 

1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 cukry waniliowe, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy 8 dkg margaryny. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. 

Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.