lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny placek makowy z polewą. Smacznego!

Placek makowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek makowy

 

  • 40 dag maku
  • 40 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 20 dag orzechów mielonych włoskich
  • 1 zapach migdałowy
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • POLEWA:
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Placek makowy
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć razem z cukrem, a następnie dodać to do ubitej piany z białek. Do tego dodać również mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. MASA: Placek makowy jest przeznaczony na duża blachę. Można zmniejszyć wszystkie składniki o połowę na mniejszą blachę. Mak należy zalać gorącą wodą, a później zemleć trzy razy przez maszynkę. Przemielony mak wymieszać razem z margaryną. Na gęstą masę ubić ze sobą jajka, miód oraz cukier. Ubijać to nad parą. Do ubitej nad parą masy dodawać ostrożnie mak oraz zmielone orzechy włoskie. Całość dobrze wymieszać i wlać na blachę obłożoną papierem do pieczenia. To piec przez około 40 -50 minut, a później wlać na to masę na biszkopt i piec w temp. 180 stopni jeszcze przez około 20 - 25 minut. Upieczony placek makowy odstawić, żeby ostygł, a później wyłożyć z formy i odwrócić ( biszkopt ma znajdować się na dole, a masa makowa na gorze). Placek polać na koniec ciepłą polewą. POLEWA: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier oraz wodą. Do tego dodać jeszcze kakao i chwilę potrzymać na małym ogniu. Na koniec polewę zagęścić gęstą śmietaną, ale tego już nie gotować.
Placek makowy
Mak oraz ubitą masę bardzodokładnie wymieszać razem
Placek makowy
Masę makową należy piec w piekarniku przez około 40 -50minut.
Placek makowy
Masa makowa jest już upieczona. Teraz należy wlać na nią biszkopt i ponownie piec.