ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Placki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placki z w sosie z pieczarek, idealne na obiad lub gorącą kolację.

Placki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Placki w sosie pieczarkowym
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy do ziemniaków posiekaną i podsmażoną na oliwie cebulę, jajko oraz mąki. Wszystko razem mieszamy aż powstanie masa z której da się formować kotleciki. Kotleciki smażymy na rozgrzanej oliwie. Pieczarki siekamy i smażymy w rondlu na odrobinie oliwy, uprzednio lekko je soląc. Gdy już będą gotowe dolewamy do nich niepełną szklankę wody, doprowadzamy to do wrzenia. W szklance mieszamy czubatą łyżkę mąki pszennej z połową szklanki wody. Wlewamy to na gotujące się pieczarki, mieszamy intensywnie, gdy sos zgęstnieje, trzymamy go na ogniu jeszcze ok minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy maggi. Takim sosem polewamy placki. Smacznego!
Placki w sosie pieczarkowym
Zamiast świeżych ziemniaków można użyć pozostałych z dnia poprzedniego.
Placki w sosie pieczarkowym
Sos pieczarkowy przyrządzimy w prosty sposób samodzielnie.
Placki w sosie pieczarkowym
Cebulę przed dodaniem do plackó lekko przysmażamy.
Placki w sosie pieczarkowym
Placki smażymy równomiernie z obu stron aż będą złociste.