iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

.Placki przekładamy pieczarkami w sosie . Na wierzch dajemy albo sos albo dużą łyżkę kwaśnej śmietany .

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku

 

  • 1kg ziemniaki młode
  • 2 szt cebula biała
  • sól do smaku
  • 2 szt jajka
  • ok 3 łyżki mąki
  • Skałdniki sos pieczarkowy
  • 25 dag pieczarki
  • 1 szt cebula biła
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka mała
  • natka ,szczypior
  • śmietana 18 %
  • przyprawa typu wegeta
  • pieprz świeżo mielony
  • masło

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki ,cebule na drobnych oczkach .dodajemy jajka,sól,pieprz i mąkę -mieszamy .smażymy na oleju małe placki .
Pietruszkę korzeń i marchewkę ścieramy na tarce .Pieczarki i cebulę kroimy . Najpierw na maśle smażymy pieczarki z cebulą ,dodajemy starte warzywa . Gdy się podsmażą podlewamy woda i dodajemy przyprawę uniwersalna typu wegeta. Dusimy ok 10 min . Zaciągamy śmietaną .Dodajemy posiekaną natkę i szczypior.
Placki ziemniaczane po Bieszczadzku
Etap 1
Placki ziemniaczane po Bieszczadzku
Etap 2
Placki ziemniaczane po Bieszczadzku
Etap 3