mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placuszki z rabarbarem na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, napuszone placuszki na kwaśnej śmietanie z rabarbarem. Po prostu nie sposób się im oprzeć... :)

Placuszki z rabarbarem na śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z rabarbarem na śmietanie

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • około 35 dag rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki

Sposób przygotowania:

Placuszki z rabarbarem na śmietanie
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i cukrem pudrem. Śmietanę łączę z mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Składniki suche mieszam z mokrymi, tak, aby nie było grudek. Miksuję całość. Na koniec dodaję do masy obrany, umyty i pokrojony w kostkę rabarbar, mieszam łyżką. Łyżką nabieram porcje ciasta i smażę niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki posypuję cukrem pudrem.
Placuszki z rabarbarem na śmietanie
W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre
Placuszki z rabarbarem na śmietanie
Do masy dodaję pokrojony, obrany rabarbar
Placuszki z rabarbarem na śmietanie
Mieszam całość za pomocą łyżki do połączenia
Placuszki z rabarbarem na śmietanie
Smażę placuszki na patelni z obydwu stron

Tagi:

jajko jajka