Strona główna Polska pieczona gęś

Polska pieczona gęś
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

bernika - Przepis na: Polska pieczona gęś offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Polska pieczona gęś
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Wielopokoleniowa tradycja rodzinna - pieczona świąteczna polska gęś przygotowywana przez moją mamę


trudność: średne
czas:

Polska pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Polska pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jekis 4 dni przed dneim podania marynujemy. Używamy do tego duzo czosnku przeciśnietego i wymieszanego z solą.i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnarz i dstawiamy w chlodne meijsce na 2-3 dni. Nastepnie geś wkladamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakies 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy ją wodą dzieki czemu geś mimo ze pozbywa sie tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali sie a dodatkowo z wytopionego tluszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.ale czy raz do roku nie warto popełnic taki grzeszek? dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i na Wielkanoc.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Polska pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Henia

Henia
offline

2010-03-24 09:58
Prosty a jaki smakowity przepis! Ile czosnku dajesz na ok 3 kg gęś?
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2010-03-25 16:53
Henia napisał(a):

Prosty a jaki smakowity przepis! Ile czosnku dajesz na ok 3 kg gęś?


nie wiem dokladnie ile waza gesi ktore mama kupuje (podejrzewam ze meidzy 2 a 3 kg) ale na taka jaka jest na zdjeicu wykorzystuje cała głowke czosnku, czasami nawet wiecej jelsi potrzeba.
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30
offline

2010-12-18 14:10
W tym roku pierwszy raz będę robiła gęś,wykorzystam Twój przepis.Jest prosty,a pyszny:)5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane