Strona główna Polska pieczona gęś

Polska pieczona gęś
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

bernika

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1
Polska pieczona gęś
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Wielopokoleniowa tradycja rodzinna - pieczona świąteczna polska gęś przygotowywana przez moją mamę


trudność: średne
czas:

Polska pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Polska pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jekis 4 dni przed dneim podania marynujemy. Używamy do tego duzo czosnku przeciśnietego i wymieszanego z solą.i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnarz i dstawiamy w chlodne meijsce na 2-3 dni. Nastepnie geś wkladamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakies 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy ją wodą dzieki czemu geś mimo ze pozbywa sie tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali sie a dodatkowo z wytopionego tluszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.ale czy raz do roku nie warto popełnic taki grzeszek? dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i na Wielkanoc.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Polska pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-03-24 09:58
Prosty a jaki smakowity przepis! Ile czosnku dajesz na ok 3 kg gęś?
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika

2010-03-25 16:53
Henia napisał(a):

Prosty a jaki smakowity przepis! Ile czosnku dajesz na ok 3 kg gęś?


nie wiem dokladnie ile waza gesi ktore mama kupuje (podejrzewam ze meidzy 2 a 3 kg) ale na taka jaka jest na zdjeicu wykorzystuje cała głowke czosnku, czasami nawet wiecej jelsi potrzeba.
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30

2010-12-18 14:10
W tym roku pierwszy raz będę robiła gęś,wykorzystam Twój przepis.Jest prosty,a pyszny:)5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Pieczona pierś z gęsi Gęś po Piłsudsku  Tort chlebowo-pasztetowy
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

1 2 3 4
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane