Strona główna Polska pieczona gęś

Polska pieczona gęś
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

bernika - Przepis na: Polska pieczona gęś offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Polska pieczona gęś
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Wielopokoleniowa tradycja rodzinna - pieczona świąteczna polska gęś przygotowywana przez moją mamę


trudność: średne
czas:

Polska pieczona gęś - SKŁADNIKI:

Polska pieczona gęś - PRZYGOTOWANIE:

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jekis 4 dni przed dneim podania marynujemy. Używamy do tego duzo czosnku przeciśnietego i wymieszanego z solą.i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnarz i dstawiamy w chlodne meijsce na 2-3 dni. Nastepnie geś wkladamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakies 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy ją wodą dzieki czemu geś mimo ze pozbywa sie tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali sie a dodatkowo z wytopionego tluszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.ale czy raz do roku nie warto popełnic taki grzeszek? dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i na Wielkanoc.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Polska pieczona gęś (strona 1 z 1)  
Henia

Henia
offline

2010-03-24 09:58
Prosty a jaki smakowity przepis! Ile czosnku dajesz na ok 3 kg gęś?
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2010-03-25 16:53
Henia napisał(a):

Prosty a jaki smakowity przepis! Ile czosnku dajesz na ok 3 kg gęś?


nie wiem dokladnie ile waza gesi ktore mama kupuje (podejrzewam ze meidzy 2 a 3 kg) ale na taka jaka jest na zdjeicu wykorzystuje cała głowke czosnku, czasami nawet wiecej jelsi potrzeba.
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30
offline

2010-12-18 14:10
W tym roku pierwszy raz będę robiła gęś,wykorzystam Twój przepis.Jest prosty,a pyszny:)5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gęś
Rosół z gęsi z lubczykiem Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Pierś z gęsi pieczona Gęsie nogi w sosie musztardowym Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Rosół z  gęsi z kołdunami Gęsie piersi pieczone z jabłkami Gęś na pęczaku.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Gęsina z marynowanym imbirem Gęsie nóżki z mięsno-orzechowym farszem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane