katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1337]

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupa jest bardzo smaczna. Pamiętam, że babcia nie przecierała pomidorów tylko wyjmowała pozwijane w rurki kawałki skórek.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

  • kość od schabu ok 40 dag
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • por 1/2 dużego
  • lubczyk 1 gałązka
  • marchew 1 duża szt
  • cebula 1 mała szt
  • pomidory ok 5 szt dużych i dojrzałych
  • śmietana 1/2 - 3/4 szkl
  • sól i pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Mięso myjemy zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Gdy mięso zacznie się gotować dodajemy marchew, natkę pietruszki(zostawić trochę do posypania makaronu),lubczyk i por. Pomidory myjemy kroimy na ćwiartki(małe pomidory na połowy).

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane pomidory. Dusimy na małym ogniu aż zaczną się rozpadać ok 30 min. Ugotowane mięso i przyprawy wyjmujemy z rosołu a dodajemy pomidory. Gotujemy ok 30 minut i przelewamy przez durszlak czy sito.

Przecieramy i doprawiamy do smaku( można zagęścić mąką). Dodajemy śmietanę. Podajemy z dowolnym ugotowanym makaronem.