anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa pomidorowa ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gęsta, pożywna i bardzo pomidorowa zupa, a dodatkowo błyskawiczna do przygotowania. W moim domu smakuje i dzieciom i dorosłym.

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Składniki:

Zupa pomidorowa ze śmietaną

 

  • pomidory w puszce – 2 opakowania
  • marchewka – 1 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • por – 1/4 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • masło – 1/2 łyżki
  • oliwa – 1 łyżka
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • bulion drobiowy – 750 ml
  • kasza jaglana ugotowana na sypko – do podania
  • śmietana kremówka – 150 ml

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa ze śmietaną
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać drobno pokrojony por, chwilę podsmażyć często mieszając. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, smażyć przez chwilę na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler wlać szklankę bulionu i gotować, aż warzywa zmiękną.

Pomidory z puszki przełożyć do garnka, wlać pozostały bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Doprawić do smaku śmietaną, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.

Zupę podawać z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, makaronem lub ryżem.

Tagi:

pomidory