ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Prosty kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty obiad, pożywna zupa dla miłośników kapusty kiszonej.

Prosty kapuśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty kapuśniak

Sposób przygotowania:

Prosty kapuśniak
Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy, wkładamy mrożonkę, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż lekko zmiękną. Wtedy dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, odrobinę ziela angielskiego oraz kapustę kiszoną (gdy jest bardzo kwaśna można wypłukać ją wcześniej wodą - osobiście tego nie robię, bo lubię kwaśne zupy) i na bardzo wolnym ogniu gotujemy zupę ok 40 minut (bez obaw - ziemniaki nie rozgotują się, zapobiegnie temu obecność kwasu z kapusty kiszonej). Gdy kapusta będzie już gotowa, a ziemniaki całkiem miękkie, doprawiamy zupę według uznania maggi i pieprzem. Smacznego!
Prosty kapuśniak
Zamiast dwóch rodzajów boczku można oczywiście użyć jednego.
Prosty kapuśniak
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę.
Prosty kapuśniak
Użycie gotowej mrożonki zaoszczędzi nam czasu i sił.
Prosty kapuśniak
Kapuśniak jest tym lepszy, czym dłużej gotuje się na bardzo wolnym ogniu.

Zobacz film: Bulion rybny

Tagi:

zupa