Prosty ucierany makowiec

Makowce « poprzedni | następny »
kasiunia offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 104
zdjęcia: 1 z 1
Prosty ucierany makowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Myślę, że to ciasto można spokojnie zaliczyć do wypieków świątecznych, ale nie tylko. Ja lubię makowce nie tylko w Święta. Smakujmy.pl


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Prosty ucierany makowiec - SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki maku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag miękkiego masła
  • łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
  • Polewa:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. śmietany 30 %

Prosty ucierany makowiec - PRZYGOTOWANIE:

Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min. Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prosty ucierany makowiec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makowce
Strucla drożdżowa z makiem Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem Babeczki "Figa z makiem"
Ciasto z makiem i śliwkami Strucla makowo-orzechowa Pyszna figa z makiem
Makowiec bakaliowy z jabłkami Ciasto makowiec Piegus (babka makowa)
Tarta a'la makowiec Makowiec zawijany Pyszny, domowy makowiec

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane