kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Prosty ucierany makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Myślę, że to ciasto można spokojnie zaliczyć do wypieków świątecznych, ale nie tylko. Ja lubię makowce nie tylko w Święta. Smakujmy.pl

Prosty ucierany makowiec

Składniki:

Prosty ucierany makowiec

  • 1/3 szklanki maku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag miękkiego masła
  • łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
  • Polewa:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Prosty ucierany makowiec

Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min. Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.

Redakcja poleca: