rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Przekładaniec orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie części. Składniki na masę orzechową podgrzewamy

Przekładaniec orzechowy

Składniki:

Przekładaniec orzechowy

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 całe jaja
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej

 

 

  • Krem:
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru i mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • ewentualnie 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec orzechowy
Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie części. Składniki na masę orzechową podgrzewamy aż do wrzenia, gorącą masę wykładamy na jedną część ciasta. Drugą część pieczemy ok. 20 min. Z mleka, mąki i cukru waniliowego gotujemy budyń. Żółtka mieszamy z cukrem i powoli dodajemy do budyniu. Podgrzewamy aż do zgęstnienia ciągle mieszając. Po wystudzeniu łączymy z masłem. Suchy, upieczony placek smarujemy kremem budyniowym i przykwrywamy plackiem z orzechami.

Tagi:

ciasto