Grejpfrut to bardzo wdzięczny, kwaśno-słodki owoc o lekko gorzkim smaku. Idealnie komponuje się z innymi owocami, wydobywając i podkreślając ich smaki. Warto dodać go też do sałatki warzywnej i podawać w wydrążonej skórce z grejpfruta. Takie danie na pewno zaskoczy znajomych i rodzinę.

Ciekawy smak grejpfruta sprawia, że można z niego zrobić zarówno ciastka, desery i ciasta, jak i dania wytrawne - z mięsem oraz warzywami. Koktajle owocowe z wykorzystaniem grejpfruta to wspaniały pomysł na upalne dni. Napoje takie pomogą nam też w odchudzaniu, dzięki dużej zawartości naringiny - głównego składnika grejpfruta. W okresie zimowym, bardzo dobrze sprawdzą się przetwory z tego owocu. Duża ilość witaminy C, znajdująca się w grejpfrucie, wspomoże układ odpornościowy w tym ciężkim okresie.

Skąd pochodzą grejpfruty? Tak naprawdę nie wiadomo. Prawdopodobnie są mutacją pampelmusów, która przywędrowała do Stanów, a potem do Europy z wysp Barbados. Nazwa grejpfrut wzięła się od angielskich słów: "grape" co oznacza grono i "fruit" oznaczające owoc. Choć nazwanie tak dużych owoców "grejpfrut" może się wydawać dziwne, to nie jest ono przypadkowe. Grejpfruty rosną, podobnie jak winogrona, obok siebie na jednej gałęzi, zbite w grona.

Warto jest sięgnąć po ten owoc. Jeśli nie ze względu na jego smak, to na pewno przez wzgląd na jego właściwości zdrowotne.