Kuropatwy są ptakami zamieszkującymi niemal całą Europę. Sezon polowań przypada na wrzesień i październik.
Warto pamiętać, ze mięso z dzikich zwierząt to źródło cennego białka. Potrawy z kuropatwy są bardzo wartościowe i charakteryzują się oryginalnym smakiem i zapachem. Możliwości na przygotowanie posiłku z tego dzikiego ptaka mamy bez liku.

Mogą to być skrzydełka, nóżki, piersi pieczone, duszone, nadziewane czy faszerowane. Przyprawami idealnie komponującymi się z kuropatwami są: jałowiec, rozmaryn, imbir a także cytrusy i wino.

Kuropatwa po staropolsku to danie bardzo wyszukane, najlepiej smakuję w towarzystwie duszonej czerwonej kapusty. Kuropatwy nadziewane farszem z kapusty kwaszonej, jabłek i leśnych grzybów smakują naprawdę wyśmienicie, a zupa z kuropatwy z ziemniakami to pożywny i niecodzienny posiłek. Doda nam energii i doskonale rozgrzeje w chłodny dzień.

Doskonałym pomysłem może być także kuropatwa z rusztu, polewana piwem nabierze wyśmienitego smaku! Inspirujcie się świetnymi przepisami na kuropatwę naszych użytkowników!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kuropatwa