Mięso kaczki dopiero od niedawna zaczęło się ponownie pojawiać na naszych stołach. Jest ono wyraziste w smaku i świetnie sprawdza się na specjalne okazje. Oprócz kaczki pieczonej w całości, rodzinie i gościom można zaserwować smażone lub pieczone kacze piersi. Takie danie z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Tylko jak je zrobić?
Jak przyprawić pierś z kaczki?
Zanim zabierzemy się do pieczenia lub smażenia, kacze piersi trzeba odpowiednio zamarynować. Podstawowymi przyprawami będą tutaj sól i czosnek, którymi należy natrzeć piersi. Oprócz nich do kaczki można wykorzystać majeranek, imbir, anyż, miód czy nawet sos sojowy. Kaczka dobrze smakuje również z dodatkiem słodkiej papryki oraz ziołami: tymiankiem, estragonem i rozmarynem. Kaczkę najlepiej zostawić na całą noc w przyprawach.
Jak przygotować pierś z kaczki?
Kiedy mamy już przyprawione mięso, wystarczy je odpowiednio przygotować do jedzenia. Nie jest to zbyt skomplikowane – trzeba tylko zastosować kilka prostych trików, by kaczka wyszła idealnie.
a) Jak usmażyć pierś z kaczki?
b) Jak upiec pierś z kaczki?
Aby upiec kacze piersi, należy je najpierw podsmażyć według wskazanego wyżej przepisu. Następnie umieszcza się je w naczyniu żaroodpornym i piecze kilka minut w 200 st. C. Jeśli nie chcemy ich wcześniej smażyć – surowe układamy w naczyniu, podlewamy płynem (np. sokiem z pomarańczy) tak, aby były całe zakryte. Następnie pieczemy w 220 st. C przez ok. 1-1,5 godziny.
Jak przyprawić pierś z kaczki?
Zanim zabierzemy się do pieczenia lub smażenia, kacze piersi trzeba odpowiednio zamarynować. Podstawowymi przyprawami będą tutaj sól i czosnek, którymi należy natrzeć piersi. Oprócz nich do kaczki można wykorzystać majeranek, imbir, anyż, miód czy nawet sos sojowy. Kaczka dobrze smakuje również z dodatkiem słodkiej papryki oraz ziołami: tymiankiem, estragonem i rozmarynem. Kaczkę najlepiej zostawić na całą noc w przyprawach.
Jak przygotować pierś z kaczki?
Kiedy mamy już przyprawione mięso, wystarczy je odpowiednio przygotować do jedzenia. Nie jest to zbyt skomplikowane – trzeba tylko zastosować kilka prostych trików, by kaczka wyszła idealnie.
a) Jak usmażyć pierś z kaczki?
- Do zrobienia smażonej kaczki będą potrzebne: zamarynowane kacze piersi, sucha patelnia, ostry nóż. Opcjonalnie: żurawina i czerwone wytrawne wino do sosu.
- Skórę na kaczce nacinamy w kratkę, tak, by nie uszkodzić mięsa.
- Patelnię mocno rozgrzewamy i układamy na niej piersi skórą do dołu.
- Smażymy kilka minut (5-8), aż tłuszcz się wytopi.
- Obracamy piersi na drugą stronę i dosmażamy według uznania.
- Jeśli planujemy podać kaczkę z sosem – usmażone mięso zdejmujemy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy żurawinę i wino. Gdy sos się zredukuje – gotowe!
b) Jak upiec pierś z kaczki?
Aby upiec kacze piersi, należy je najpierw podsmażyć według wskazanego wyżej przepisu. Następnie umieszcza się je w naczyniu żaroodpornym i piecze kilka minut w 200 st. C. Jeśli nie chcemy ich wcześniej smażyć – surowe układamy w naczyniu, podlewamy płynem (np. sokiem z pomarańczy) tak, aby były całe zakryte. Następnie pieczemy w 220 st. C przez ok. 1-1,5 godziny.