Z mięsa drobiowego można stworzyć naprawdę wiele pysznych, delikatnych i aromatycznych dań. Na naszym rynku zróżnicowanie gatunkowe mięsa drobiowego jest ogromne. Głównymi zaletami tego produktu jest to, że zawiera dużo pełnowartościowego białka oraz wiele nienasyconych tłuszczów. Cechuje się też dużą zawartość magnezu, potasu, cynku oraz witamin z grupy B. Poza tym mięso to jest niskokaloryczne.
Drobiowe mięso w porównaniu do innych mięs ma wysokie wartości smakowo-zapachowe. Posiada bardzo delikatną strukturę, dzięki temu łatwo oddzielić mięso od skóry. Ten rodzaj mięs można określić mianem mięs białych. Tłuszcz drobiowy jest łatwo przyswajalny i topi się w niższych temperaturach niż tłuszcz pochodzący od innych zwierząt. Młode mięso ma cienkie i delikatne włókna, które wraz z upływem wieku stają się bardziej wyraźne. Przeciętna zawartość białka w mięsie drobiowym wynosi około 13-24% .
Mięso drobiowe można podzielić na rodzaje:
- kury
- kurczaki
- gęsi
- kaczki
- indyki
- perliczki
- gołębie
- przepiórki
Z mięsa drobiowego mogą powstać rozmaite dania np. pyszne rosoły, potrawki, mięsa z rożna, smażone, pieczone, pasztety, paprykarze, pyszne sałatki z dodatkiem mięsa oraz wiele innych smacznych dań.
Szczególną uwagę przy zakupie mięsa drobiowego trzeba zwrócić na to, w jaki sposób jest przechowywane. Mięso powinno znajdować się w czystych chłodniach, jeżeli mięso nie znajduje się w chłodni lepiej zrezygnować z jego zakupu. Mięso pakowane próżniowo sprzedawane na tackach jest dłużej świeże.
Trzeba zwrócić uwagę na barwę, jędrność i zapach mięsa. Kupując mięso drobiowe należy sprawdzić szczelność opakowania oraz datę ważności produktu do spożycia. Zakupione mięso należy przechowywać w temperaturze od 0-4 stopnie, nie dłużej niż dwa dni. Pamiętajcie że można również kupić podroby drobiowe, z których można zrobić pyszny obiad, szybko i tanio.
Kilka rad dotyczących mięsa drobiowego:
- kurczaka powinno się piec odpowiednio do jego wagi czyli jak waży 1.5 kg to należy go piec 1.5 godziny
- warto do naczynia, w którym pieczemy mięso wlać odrobinę soku jabłkowego lub pomarańczowego, wtedy mięso będzie bardzo delikatne
- drób powinno się wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a gdy się zarumieni to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, a 15 minut przed końcem pieczenia posmarować go masłem wtedy będzie bardzo chrupiący.
karola25