Piwo to jeden z najstarszych napojów alkoholowych. Zwykle zawiera około 4-6 procent alkoholu. Przygotowuje się go z brzeczki piwnej (wyciągu słodowego z dodatkiem chmielu) zaszczepionej drożdżami i poddanej fermentacji w kadziach. Piwo następnie jest filtrowane i niekiedy pasteryzowane. Sprzedaje się je w butelkach lub puszkach. Smak piwa w większości zależy od typu użytego słodu, rasy drożdży oraz sposobu fermentacji. Najważniejsze typy piwa to: pilzneńskie (jasne), dortmundzkie (jasne) i monachijskie (ciemne)

Popularny kurczak na piwie dzięki temu trunkowi nabiera zupełnie innego charakteru smakowego. Piwo to także doskonały dodatek do ciast, naleśników, a nawet chleba- dzięki niemu stają się miękkie i puszyste.

Karp w piwie to wspaniały sposób na urozmaicenie jego smaku, a zupa piwna rozgrzeje organizm w chłodniejszy dzień.  Piwo ma także właściwości zdrowotne, orzeźwia, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego oraz oczyszcza nerki. Warto, więc skosztować tradycyjnego grzańca z przyprawami i miodem. Poniżej znajdziecie ciekawe pomysły na potrawy z dodatkiem chmielowego płynu!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Piwo

Znaleźliśmy 103 przepisów w kategorii Piwo

Grzaniec z piwa

Grzaniec z piwa

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piwo grzane 5

Piwo grzane 5

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzane piwo

Grzane piwo

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Drink na bazie piwa

Drink na bazie piwa

mitofri mitofri
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Puszyste piwo

Puszyste piwo

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piwo z likierem.

Piwo z likierem.

fictor123 fictor123

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: