ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to nazywam torcikiem ze względu na jego kształt.

Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy

 

  • Na tortownicę o średnicy 28 cm
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g jabłek
  • 250 g śliwek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy
Spód tortownicy wykładamy pergaminem. Owoce myjemy. Jabłka kroimy na kawałki, ze śliwek wyjmujemy pestki. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy do tego jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Ciasto wlewamy do tortownicy. Kawałki owoców "wbijamy" do ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu dekorujemy ciasto cukrem pudrem.
Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy
Rozpuszczoną margarynę mieszamy z resztą składników.
Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy
Rozpuszczona margaryna z cukrem mąka i jaja to przepis na to proste ciasto.
Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy
Owoce wbijamy do ciasta dość głęboko lecz nie do samego dołu.
Pseudo - torcik śliwkowo - jabłkowy
Ciasto w środku jest wilgotne dzięki czemu smakuje wyśmienicie.