SUPERPRZEPIS

Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Wytrawne ptysie tym razem nie na słodko ,spróbujcie sami świetne i wyborne są:)

Składniki:

Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem

 

  • Porcje na około 25-30 sztuk

 

 

 

  • Farsz
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki sera żółtego startego np goudy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku świeżego
  • sól pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem
Do rondelka wlewamy wodę ,dodajemy margarynę ,dużą szczyptę soli i gotujemy ,gdy zacznie wrzeć ,wsypujemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy pałką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.Zestawić z ognia. Zostawiamy do ostudzenia.Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem,aż do skończenia jajek.



Tak przygotowanym ciastem napełniamy szprycę do tortów i wyciskamy nieduże ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 20 min w temp 210* Piekarnik przed wsadzeniem ptysi powinien być nagrzany. Po upieczeniu i wystudzeniu ptysie kroimy ostrym nożem na połówki.



Farsz: Szynkę ,ugotowane na twardo jajka ,i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę wkładamy do salaterki dodajemy starty żółty ser ,posiekany koperek,dodajemy śmietanę i majonez,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.Tak przygotowanym farszem przekładamy ptysie.Smacznego życzę.
Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem
tutaj jest gotowa już masa po zmiksowaniu jajek
Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem
ciasto przekładamy do szprycy wyciskamy ptysie na pergamin
Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem
następnie robimy farsz jak podałam w przepisie
Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem
upieczone ptysie kroimy na połówki kładziemy farsz