luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

pulpeciki w jarzynach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Danie to mozna przygotowac na obiad lub kolacje.

pulpeciki w jarzynach

Składniki:

pulpeciki w jarzynach

 

  • 200 gram miesa mielonego wieprzowego
  • 1 woreczek ryzu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 lyzeczka przecieru pomidorowego
  • 2 zabki czosnku lub czosnek granulowany
  • Vegeta, pieprz, maggi
  • Maka pszenna
  • Tluszcz do smazenia

 

Sposób przygotowania:

pulpeciki w jarzynach
Ryz ugotowac i nastepnie ostudzic. Do miski wlozyc mieso mielone, ryz i obrana i pokrojona w kostke 1 cebule. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i maggi. Formowac male pulpeciki i smazyc je na rozgrzanym tluszczu na zloty kolor. Cebule obrac, pokroic i podsmazyc, dodac obrana i starta na duzych oczkach marchewke oraz lyzeczke przecieru pomidorowego, posolic, dodac ½ szklanki goracej wody z dodatkiem vegety i dusic pod przykryciem ok.10 min. Po tym czasie dodac umyta i pokrojona w kostke cukinie oraz zmiazdzony czosnek, przprawic do smaku vegeta i pieprzem, dusic jeszcze 3min. Calosc zagescic maka pszenna wymieszana w wodzie. Do gotowego sosu jarzynowego wlozyc pulpeciki.