Bluu

Bluu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Pyszna szynka z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna szynka, która smakuje wspaniale, a przy okazji nie ma w sobie konserwantów.

Pyszna szynka z bazylią

Składniki:

Pyszna szynka z bazylią

 

Sposób przygotowania:

Pyszna szynka z bazylią
Łyżkę octu mieszamy w garnku z 3/4 szklanki wody. Do tego wrzucamy pokrojone w plastry warzywka i przyprawy: liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Całość gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie, gdy już wystygnie, zalewamy nią mięsko i odstawiamy na około godzinę. Miękkie masełko rozcieramy na gładką masę, dodając posiekaną wcześniej bazylię, paprykę i szczyptę soli. Mięsko wyciągamy z marynaty i nacinamy wzdłuż na tyle, by włożyć tam przygotowany z masła i przypraw farsz. Następnie bierzemy nitkę lub żyłkę i związujemy mięso, by nam się nie rozpadło. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem i wkładamy do brytfanny. Następnie dolewamy trochę zalewy, z której wyciągnęliśmy mięso, zakrywamy brytfannę i wkładamy do piekarnika. Mięsko pieczemy w temperaturze 200ºC ok. 70 minut. Pod koniec pieczenia dobrze, jeśli odkryjemy brytfankę, wtedy mięsko zrumieni się na wierzchu. Szyneczka wspaniale smakuje z chlebem pełnoziarnistym i świeżym masłem. Najlepiej jednak, gdy przed upieczeniem szynki zdecydujemy się na upieczenie prawdziwego, domowego chlebka. Palce lizać!

Tagi:

beza szynka bezy