Strona główna Pyszne ciasto cioci Tereni

Pyszne ciasto cioci Tereni

Ciasta « poprzedni | następny »
dorotkamalenstwo - Przepis na: Pyszne ciasto cioci Tereni offline

Szef Kuchni
Przepisy: 66
Pyszne ciasto cioci Tereni
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

po prostu przepyszne ciasto


trudność: średne
czas:

Pyszne ciasto cioci Tereni - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki Cukru Królewskiego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1-2 łyżki kakao
  • 4 duże jabłka
  • Krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki Cukru Królewskiego
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2l mleka
  • 2-3 łyżki mąki
  • Polewa:
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki Cukru Królewskiego

Pyszne ciasto cioci Tereni - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:



Margarynę z cukrem utrzeć dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać do margaryny na zmianę po 2 łyżki mąki i jajko, aż do wyczerpania. Ciasto dzielimy na 2 części. jedną wykładamy na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę, a do drugiej dodajemy kakao y wykładamy na białą część ciasta. W ciemne ciasto wciskamy pokrojony w 8-ki jabłka. Piec ok 30 minut w temp. 180 stopni.




Krem:



1/2l mleka + cukier+cukier waniliowy zagotować. Dodać budyń i mąkę wymieszaną z połową mleka i zagotować. Wystudzić. Utrzeć z margaryną i ostudzonym budyniem.

Polewa:
Utrzeć jajko z cukrem i kakaem, wlać do tego gorącą, roztopioną margarynę i ucierać, gdy zgęstnieje wylać na ciasto.

Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszne ciasto cioci Tereni (strona 1 z 1)  
dobry

dobry
offline

2008-08-03 16:36
to jest cos takiego jak WZ-ka?
Skomentuj
Oceń:
0
sugimoto

sugimoto
offline

2008-08-07 21:10
Myślę, że to coś WZ-etce bardzo bliskiego, tylko te jabłka to jakaś nowość ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Lilka

Lilka
offline

2008-08-07 22:08
sugimoto napisał(a):

Myślę, że to coś WZ-etce bardzo bliskiego, tylko te jabłka to jakaś nowość ;-)

:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kocanka1
gość

2008-12-03 10:19
Lilka napisał(a):

sugimoto napisał(a):

Myślę, że to coś WZ-etce bardzo bliskiego, tylko te jabłka to jakaś nowość ;-)

:)

a ja mysle ze to sa fale dunaju tylko wersja z jablkami
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xyz
gość

2009-01-07 20:34
ja zrobilam dzis i wszystko by bylo ok gdyby ciasto w srodku niebylo mokre ale i tak pycha :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane