mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Pyszne ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ptysie- niezapomniany smak dzieciństwa

Pyszne ptysie

Składniki:

Pyszne ptysie

 

  • na ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na krem budyniowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki zwykłej
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Pyszne ptysie
Przygotować ciasto: wodę zagotować z margaryną, do całkowitego roztopienia, następnie wsypać mąkę i mieszać dokładnie aż ciasto o jednolitej konsystencji będzie łatwo odchodziło od ścian garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić( w tym czasie można zacząć przyrządzać krem). Do ostudzonego ciasta dodawać po jajku, proszek do pieczenia i całość miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać przez szpryckę okrągłe ślimaki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem: ugotować 1 1/2 szklanki mleka (1/2 szklanki odlanej ilości mleka rozmieszać w kubku z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodać żółtko i cukier. Całość wlać do gotującego się mleka, mieszać dokładnie by w budyniu nie powstały grudki. Wystudzić. W osobnym naczyniu utrzeć masło, po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. Masę miksować aż będzie puszysta. Przełożyć nią poprzekrawane ptysie. Schłodzić i gotowe. Smacznego!