SUPERPRZEPIS

Pyszne świąteczne pierniczki

  • misia5 misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pyszne świąteczne pierniczki Więcej zdjęć (5)

Pierniczki idealne na Święta. Po upieczeniu twarde jak kamień za to po kilku dniach pyszne i mięciutkie.

Składniki:

Pyszne świąteczne pierniczki

Sposób przygotowania:

Pyszne świąteczne pierniczki

Mąkę oraz sodę oczyszczoną przesiewamy do dużej miski.



Miód, cukier masło oraz przyprawę do pieczenia dajemy do średniej wielkości garnka i na małym ogniu podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Musimy bardzo uważać ponieważ masa będzie bardzo gorąca. Szczególnie uważajmy na dzieci, które są bardzo ciekawe świata zwłaszcza i jak coś ładnie pachnie ciężko je od tego odciągnąć.



Tak przygotowaną masę odstawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna przekładamy ją do miski z przesianą mąką i sodą oczyszczoną i dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.



Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na kilka dni do lodówki.



Ja ciasto trzymałam w lodówce przez trzy tygodnie. Można jednak skrócić czas do kilku dni lub piec pierniczki zaraz po zrobieniu ciasta.



W tym celu na stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.



Pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.



Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika dzięki temu nie zmiękną od razu wszystkie. Jeśli zaś będziemy chcieli zjeść pierniczki to należy je wyjąć kilka dni wcześniej, by wchłonęły wilgoć z powietrza. Dzięki temu staną się miękkie.



Upieczone i ostudzone pierniczki można dowolnie ozdobić np. lukrem.