Strona główna Pyszne świąteczne pierniczki

Pyszne świąteczne pierniczki
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Aromatyczne świąteczne pierniczki

misia5 - Przepis na: Pyszne świąteczne pierniczki offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 184
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pyszne świąteczne pierniczki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Pierniczki idealne na Święta. Po upieczeniu twarde jak kamień za to po kilku dniach pyszne i mięciutkie.


trudność: średne
czas:

Pyszne świąteczne pierniczki - SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie tradycyjnie typ 405)
  • 10 g sody oczyszczanej
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g miodu
  • 1 jajko
  • 2 przyprawy do piernika

Pyszne świąteczne pierniczki - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę oraz sodę oczyszczoną przesiewamy do dużej miski.



Miód, cukier masło oraz przyprawę do pieczenia dajemy do średniej wielkości garnka i na małym ogniu podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Musimy bardzo uważać ponieważ masa będzie bardzo gorąca. Szczególnie uważajmy na dzieci, które są bardzo ciekawe świata zwłaszcza i jak coś ładnie pachnie ciężko je od tego odciągnąć.



Tak przygotowaną masę odstawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna przekładamy ją do miski z przesianą mąką i sodą oczyszczoną i dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.



Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na kilka dni do lodówki.



Ja ciasto trzymałam w lodówce przez trzy tygodnie. Można jednak skrócić czas do kilku dni lub piec pierniczki zaraz po zrobieniu ciasta.



W tym celu na stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.



Pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.



Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika dzięki temu nie zmiękną od razu wszystkie. Jeśli zaś będziemy chcieli zjeść pierniczki to należy je wyjąć kilka dni wcześniej, by wchłonęły wilgoć z powietrza. Dzięki temu staną się miękkie.



Upieczone i ostudzone pierniczki można dowolnie ozdobić np. lukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszne świąteczne pierniczki (strona 1 z 1)  
Bahus

Bahus
offline

2012-12-13 00:24
Już na sam wygląd zachęcają do spożycia...Można się na nie załapać?
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 06:26
Bahus napisał(a):

Już na sam wygląd zachęcają do spożycia...Można się na nie załapać?


Dziękuję:). Można się na nie załapać:) W tym roku zrobiłam je ze znacznie większej porcji. Wyszło mi prawie 4 kg ciasta. Zastanawiam się tylko ile pierniczków dotrwa do świąt, bo w zeszłym roku było z tym krucho:) Kilka pierniczków ma zrobione słomką dziurki, żeby można je było powiesić na choinkę:) Jak zmiękną to znikną z choinki i powieszone zostaną kolejne:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
online

2012-12-13 09:48
O ja...jakie cudne, ja dopiero będę się bawiła z lukrowaniem, może w niedzielę;))
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 13:23
zbysiowa napisał(a):

O ja...jakie cudne, ja dopiero będę się bawiła z lukrowaniem, może w niedzielę;))


Cieszę się, że Ci się podobają:) Uwielbiam lukrować pierniczki:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-13 18:24
Jakie śliczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 20:52
edytaha napisał(a):

Jakie śliczne :)


Cieszę się, że Ci się podobają:) Szkoda, że wszystkie już ozdobiłam, bo to super odprężające zajęcie:)
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-
offline

2012-12-13 19:17
Pięknie wyglądają Twoje pierniczki! Już sobie wyobrażam jak przyozdabiają choinkę.
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 20:56
-Natka- napisał(a):

Pięknie wyglądają Twoje pierniczki! Już sobie wyobrażam jak przyozdabiają choinkę.


Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie jak wiszą na choince:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane