Strona główna Pyszne świąteczne pierniczki

Pyszne świąteczne pierniczki
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Aromatyczne świąteczne pierniczki

misia5 - Przepis na: Pyszne świąteczne pierniczki offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 154
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pyszne świąteczne pierniczki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Pierniczki idealne na Święta. Po upieczeniu twarde jak kamień za to po kilku dniach pyszne i mięciutkie.


trudność: średne
czas:

Pyszne świąteczne pierniczki - SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie tradycyjnie typ 405)
  • 10 g sody oczyszczanej
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g miodu
  • 1 jajko
  • 2 przyprawy do piernika

Pyszne świąteczne pierniczki - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę oraz sodę oczyszczoną przesiewamy do dużej miski.



Miód, cukier masło oraz przyprawę do pieczenia dajemy do średniej wielkości garnka i na małym ogniu podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Musimy bardzo uważać ponieważ masa będzie bardzo gorąca. Szczególnie uważajmy na dzieci, które są bardzo ciekawe świata zwłaszcza i jak coś ładnie pachnie ciężko je od tego odciągnąć.



Tak przygotowaną masę odstawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna przekładamy ją do miski z przesianą mąką i sodą oczyszczoną i dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.



Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na kilka dni do lodówki.



Ja ciasto trzymałam w lodówce przez trzy tygodnie. Można jednak skrócić czas do kilku dni lub piec pierniczki zaraz po zrobieniu ciasta.



W tym celu na stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.



Pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.



Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika dzięki temu nie zmiękną od razu wszystkie. Jeśli zaś będziemy chcieli zjeść pierniczki to należy je wyjąć kilka dni wcześniej, by wchłonęły wilgoć z powietrza. Dzięki temu staną się miękkie.



Upieczone i ostudzone pierniczki można dowolnie ozdobić np. lukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszne świąteczne pierniczki (strona 1 z 1)  
Bahus

Bahus
offline

2012-12-13 00:24
Już na sam wygląd zachęcają do spożycia...Można się na nie załapać?
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 06:26
Bahus napisał(a):

Już na sam wygląd zachęcają do spożycia...Można się na nie załapać?


Dziękuję:). Można się na nie załapać:) W tym roku zrobiłam je ze znacznie większej porcji. Wyszło mi prawie 4 kg ciasta. Zastanawiam się tylko ile pierniczków dotrwa do świąt, bo w zeszłym roku było z tym krucho:) Kilka pierniczków ma zrobione słomką dziurki, żeby można je było powiesić na choinkę:) Jak zmiękną to znikną z choinki i powieszone zostaną kolejne:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2012-12-13 09:48
O ja...jakie cudne, ja dopiero będę się bawiła z lukrowaniem, może w niedzielę;))
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 13:23
zbysiowa napisał(a):

O ja...jakie cudne, ja dopiero będę się bawiła z lukrowaniem, może w niedzielę;))


Cieszę się, że Ci się podobają:) Uwielbiam lukrować pierniczki:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-12-13 18:24
Jakie śliczne :)
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 20:52
edytaha napisał(a):

Jakie śliczne :)


Cieszę się, że Ci się podobają:) Szkoda, że wszystkie już ozdobiłam, bo to super odprężające zajęcie:)
Skomentuj
Oceń:
0
-Natka-

-Natka-
offline

2012-12-13 19:17
Pięknie wyglądają Twoje pierniczki! Już sobie wyobrażam jak przyozdabiają choinkę.
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2012-12-13 20:56
-Natka- napisał(a):

Pięknie wyglądają Twoje pierniczki! Już sobie wyobrażam jak przyozdabiają choinkę.


Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie jak wiszą na choince:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffinki zeberka Sałatka z fetą, cukinią i miodowym sosem Makaron rigatoni z pesto z  Mangolda
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem Frużelina malinowa Deser z serka z galaretkowym sercem
Sałatka z cukinią i marchwią Zapiekane cukinie nadziewane białym serem i fetą Śledzie w sosie musztardowym
Surówka z kapusty i marchewki Kiszone ogóraski Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane