bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Quasalida z krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie kuchni meksykańskiej - dziś nadziewane krewetkami królewskimi

Quasalida z krewetkami

Składniki:

Quasalida z krewetkami

 

  • 100 g krewetek królewskich
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyzeczki pieprzu
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • 1 łyzka soku z limonki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta mielonej papryczki chilli
  • łyzeczka czerwowej słodkiej papryki
  • 1 czerwona lub zółta papryka
  • sól do smaku
  • tortille pszenna 6 szt, (u mnie szpinakowe)

Sposób przygotowania:

Quasalida z krewetkami
Krewetki posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwe i limonke. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły je. Pozostawić na przynajmniej 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i mieszając smażyć ok. 1 min. Dodać kumin, sproszkowaną papryczkę i słodką paprykę oraz czosnek. Smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Wyjmujemy z marynaty krewetki i smażymy na patelni grillowej 3 minuty. Nie dodaje juz oliwy bo oliwa była w marynacie. Usmażaone krewetki dodaje do usmażonych warzyw i mieszam wszystko razem. Rozgrzewam duza patelnie (taka zeby zmiescila mi sie na niej tortilla), kłade na nią jedną tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu, dokładam 3 lyzeczki salsy pomidorowej, posypuję utartym serem. Na wierzch ułkłdam drugą tortillę. Smaże aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnei zeby tortilla znalazla sie na talerzu i ponownie zsuwam tortile na patelnei zeby sie przyrmieniła druga strona. i ponownie nakladam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawalki, na srodek daje troche kwasnej smeitany, guacamole oraz salse. Podawac ciepłe.