elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Risotto z ryżu i warzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto z ryżu i warzyw to danie dla każdego

Risotto z ryżu i warzyw

Składniki:

Risotto z ryżu i warzyw

 

  • 25 dkg.ryżu
  • 2dkg. grzybow suszonych
  • 8 dkg.cebuli
  • 15 dkg.selerów
  • 15 dkg.marchewki
  • 10 dkg. pietruszki
  • 6 dkg.koncentratu pomidorowego
  • 7 dkg. smalcu
  • 10 dkg. śmietany
  • 3łyżki wywaru z grzybow
  • sól
  • pieprz
  • 2 dkg. masła
  • 4dkg. sera tylżyckiego
  • koperek bub nać z pietruszki
  • tłuszcz i tarta bulka do formy

Sposób przygotowania:

Risotto z ryżu i warzyw
Umyte grzyby ugotować pokrajać w paski .Ryż ugotowac na sypko w wodzie .Warzywa umyć obrać zetrzeć na tarce o dużuch oczkach i podsmażyć na tłuszczu następnie poddusić .Przestudzony ryż wymieszać z warzywami pieprzem i czosnkiem koncetratem i śmietaną doprawić solą i pieprzem i wywarem z grzybów .Następnie włożyć do przygotowanej formy polać powierzchnię masłem posypać tartą bułką i utartym serem .Wstawić do piekarnika na około 200*c i piec około 12min. Podawać posypane posiekaną zieleniną .