Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1216]

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rogaliki które zawsze się udają

Rogaliki krucho-drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki na rozczyn zmiksowane odstawione do wyrośnięcia
Rogaliki krucho-drożdżowe
Ciasto zagniecione i odstawione do wyrośnięcia
Rogaliki krucho-drożdżowe
Na każdym rożku nałożono marmoladę zwijać od szerszej strony
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki z marmoladą upieczone na złoty kolor

Zobacz film: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże