Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki « poprzedni | następny »
Danusia19671 - Przepis na: Rogaliki krucho-drożdżowe offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1006
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Rogaliki krucho-drożdżowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Rogaliki które zawsze się udają


trudność: łatwe
czas:

Rogaliki krucho-drożdżowe - SKŁADNIKI:

  • mąka- 500 g
  • drożdże -50 g
  • margaryna- 250 g
  • kwaśna śmietana- 2,5 łyżki
  • jajka - 2 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia- 0,5 opak
  • sól - 1 szczypta
  • mleko ciepłe - 125 ml
  • DODATKOWO
  • marmolada
  • jajko- 1 szt
  • mleko -2 łyżki

Rogaliki krucho-drożdżowe - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rogaliki krucho-drożdżowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Rogaliki
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków Kruche rogaliki z powidłami Rogaliki z marmoladą
Rogaliki z dżemem aroniowym Rogaliki drożdżowe Tanie rogaliki kokosowo- czekoladowe
Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem Rogaliki marchewkowe Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki z nadzieniem kokosowym Drożdżowe rogaliki Rogaliki ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane