Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki « poprzedni | następny »
Danusia19671 offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1007
zdjęcia: 1 z 5
Rogaliki krucho-drożdżowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Rogaliki które zawsze się udają


trudność: łatwe
czas:

Rogaliki krucho-drożdżowe - SKŁADNIKI:

  • mąka- 500 g
  • drożdże -50 g
  • margaryna- 250 g
  • kwaśna śmietana- 2,5 łyżki
  • jajka - 2 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia- 0,5 opak
  • sól - 1 szczypta
  • mleko ciepłe - 125 ml
  • DODATKOWO
  • marmolada
  • jajko- 1 szt
  • mleko -2 łyżki

Rogaliki krucho-drożdżowe - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rogaliki krucho-drożdżowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Rogaliki
Rogaliki dyniowe z konfiturą Rogaliki z dodatkiem ziemniaków Kruche rogaliki z powidłami
Rogaliki z marmoladą Rogaliki z dżemem aroniowym Rogaliki drożdżowe
Tanie rogaliki kokosowo- czekoladowe Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem Rogaliki marchewkowe
Rogaliki krucho-drożdżowe Rogaliki z nadzieniem kokosowym Drożdżowe rogaliki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane