Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki « poprzedni | następny »
Danusia19671 - Przepis na: Rogaliki krucho-drożdżowe offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 964
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Rogaliki krucho-drożdżowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Rogaliki które zawsze się udają


trudność: łatwe
czas:

Rogaliki krucho-drożdżowe - SKŁADNIKI:

  • mąka- 500 g
  • drożdże -50 g
  • margaryna- 250 g
  • kwaśna śmietana- 2,5 łyżki
  • jajka - 2 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia- 0,5 opak
  • sól - 1 szczypta
  • mleko ciepłe - 125 ml
  • DODATKOWO
  • marmolada
  • jajko- 1 szt
  • mleko -2 łyżki

Rogaliki krucho-drożdżowe - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Rogaliki krucho-drożdżowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Rogaliki
Rogaliki z czekoladą Rogaliki z jabłkami i brzoskwiniami Rogaliki z makiem
Rogale z mąki sojowej z kremem kokosowym Kruche rogaliki z marmoladą truskawkową Rogaliki z marmoladą różaną
Rogaliki z piwem Półdrożdżowe rogaliki z porzeczkami Rogale z nadzieniem toffi
Rogaliki z jagodami Rogaliki drożdżowe z dżemem Kruche rogaliki z nadzieniem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane