VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jestem początkującą "kucharką" i próbuję wielu rzeczy w kuchni... Te rogaliki robiłam po raz pierwszy.

Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami

 

  • ok. 560 g maki pszennej
  • 110 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła Extra
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami
Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wkładamy cukier, mleko, pokruszone drobno drożdże i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy wszystkie składniki- z pierwszej i drugiej miski oraz masło. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na 8 części (trójkącików). Nakładamy nadzienie- kilka plasterków banana i dżem truskawkowy. Każdy trójkąt zwijamy od szerszej strony. Ciasto nie musi już stać do wyrośnięcia tylko od razu wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170*C na 15 minut.
Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami
Przygotowane i rozwałkowane ciasto- gotowe do pokrojenia
Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami
Czas na nadzienie- dżem truskawkowy i banany
Rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami
Rogaliki pieczemy w 170*C około 15 minut