Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada biszkoptowa z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzechy arachidowe można zastąpić orzechami włoskimi.

Rolada biszkoptowa z masą orzechową

Składniki:

Rolada biszkoptowa z masą orzechową

 

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag zmielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 czekolada deserowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z masą orzechową
Białka z 4 jajek ubić na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w wilgotną ściereczkę. Do miski wbić pozostałe jajka, wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, ubić na parze, Gdy ubite miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo ubite jajka. Do masy dodać kakao, orzechy, skórkę pomarańczową, spirytus i dokładnie wymieszać. Biszkopt wyjąć ze ściereczki posmarować masą i powtórnie zwinąć w rulon. Polać rozpuszczoną czekoladą, ozdobić według uznania.