szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Rolada mięsna ze szpinakiem, fetą i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem, serem feta i jajkiem pasuje zarówno na codzienny jak i na świąteczny obiad.

Rolada mięsna ze szpinakiem, fetą i jajkiem

Składniki:

Rolada mięsna ze szpinakiem, fetą i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Rolada mięsna ze szpinakiem, fetą i jajkiem
Jajko gotujemy na twardo i kroimy na cztery części. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na oliwie, aż do odparowania wody. Dodajemy do szpinaku przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Do mięsa dodajemy posiekane drobno cebule, natkę pietruszki, jajko i 2-3 łyżki bułki tartej, aby powstała masa jak na kotlety. Doprawiamy masę sola i papryką. Masę mięsną rozkładamy na folii aluminiowej, następnie układamy na nim szpinak, pokruszony ser feta i ćwiartki jajka. Całość zawijamy pomagając sobie folią, obtaczamy w bułce tartej i przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut.