monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada w paski z truskawkową pianką

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekka i puszysta rolada:) ogromna zaletą jest to,że można przygotować ją z mrożonych truskawek więc zimą też możemy ją sobie zaserwować:)))

Rolada w paski z truskawkową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada w paski z truskawkową pianką

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka rozm. M
  • 5 łyżek mąki typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń truskawkowy (60 g)
  • Przełożenie:
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
  • 300 g mascarpone
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 120 g borówek amerykańskich

 

Sposób przygotowania:

Rolada w paski z truskawkową pianką
Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać, dodać szczyptę soli. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta przełożyć do mocnego worka, odciąć róg i na przemian kłaść paski na papierze. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożenie: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować ( mrożonych nie rozmrażać). Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok wyciśnięty z całej cytryny. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści. W między czasie żelatynę wymieszać z gorącą wodą tak aby nie bylo grudek. Dodać do garnka i zmiksować końcówka do zup na miazgę. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ser przełożyć do miski, dodać konfiturę cukier oraz ekstrakt pomarańczowy i dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać truskawki i wymieszać dobrze na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki aż troszkę stężeje. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować piankę ( 2 łyżki zostawić do dekoracji). Wysypać umyte i suche borówki. Zwinąć ponownie w roladę, górę udekorować resztą pianki i przełożyć do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Rolada w paski z truskawkową pianką
2 kolory biszkoptu wylożyć na papier na przemian
Rolada w paski z truskawkową pianką
ugotowane i zmiksowane truskawki ostudzić
Rolada w paski z truskawkową pianką
truskawki wymieszać z utartym serkiem
Rolada w paski z truskawkową pianką
na biszkopt wyłożyć pianke a potem borówki i zwinąć w roladę