jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Rolada z kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ładne i smaczne ciasto do podjęcia gości.

Rolada z kremem czekoladowym

Składniki:

Rolada z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki wody cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 100 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego (np. nutella)
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 galaretka

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem czekoladowym
Ciasto: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, ubijając dodawać żółtka. mieszając stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać proszek do pieczenia, wodę, delikatnie wymieszać. Odlać około 0,5 szklanki ciasta, dodać 1 łyżeczkę kakao. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać jasne ciasto, następnie łyżką, cienkim strumieniem wylewać ciemne ciasto, tworząc zygzaki. Piec 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z blachy i przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier. Ciasto zwinąć razem z ściereczką w rulonik (dość luźny). Zostawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, przelać do płaskiego naczynia. odstawić do stężenia. Gdy stężeje pokroić w paski. 1 szklankę mleka zagotować w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Mieszając do mleka wlewać budyń zagotować. Pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać krem czekoladowy dalej ucierać. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Delikatnie rozwinąć roladę. Na brzegu ciasta ułożyć paski galaretki, wyłożyć krem. Zwinąć roladę tak aby galaretka znalazła się w środku. Wierzch rolady cienko posmarować kremem.